Четвъртокласници проведоха урок сред картините на ГХГ

Под небето

Учениците от IVа клас на ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян“ проведоха урок по изкуство „Посещение в галерия“ в залите на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Съборна“№14 А. Четвъртокласниците разгледаха богатата колекция от картини и скулптури, сред които са едни от най-ценните образци на българското изобразително изкуство от Възраждането до съвремието ни. Преподавателката по изобразително изкуство в училището Теодора Цанкова запозна децата с различните жанрове като портрет, пейзаж, натюрморт. Разказа им за живота и творчеството на художниците Георги Данчов, Станислав Доспевски, Златьо Бояджиев, Владимир Димитров Майстора, за пловдивската група живописци от 60 години на 20 век.

От уредниците в Постоянната експозиция те разбраха какво означават различните съкращения, изписани на информационните табелки към художествените произведения, как се разглеждат живописни творби, каква е разликата между постоянна и временна изложба.

Посещението е в рамките на програмата „Пловдивските ученици общуват с класиката на българското изобразително изкуство“, по която Градската галерия партнира с Регионалния инспекторат по образованието.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.