Величко Апостолов: Предизборната „нечестна игра” започна

Под лупа

Image title
Обратно на силно прокламираната в медиите позиция, че ще се води честна предизборна борба без намесата на административни лостове, използването на държавната машина от властимащите вече е в пълен ход. За това сигнализира Величко Апостолов, кандидат за кмет на Пловдив и водач на листа за общински съветници.
„Искам журналистите, а  чрез тях и обществото, да разберат, че има едно псевдо говорене от страна на големите партии за водене на толерантна, без компромати кампания. Те не разчитат да спечелят изборите чрез добри идеи и дебати, а с използване на административни мерки за оказване на натиск и стрес върху конкурентите, с административни методи да влияят на общественото мнение”, каза днес за медиите Апостолов.
„Срещу мен вече има 2 проверки от страна на НАП, със сигурност предизвикани от кандидатирането ми за кмет. Явно съм доста сериозен конкурент, застрашаващ избора на кандидати, които смятат, че постовете им са гарантирани по право.
Че проверките са тенденциозни, говорят датите на техния старт. Първата започна на 25 август, 2 дни след като поставих стилни атрактивни билбордове с изключителни послания.  От приходната агенция провериха дейността ми като съдебен изпълнител. Но това явно не беше достатъчно, защото последва проверка към мен и като физическо лице.  На 9 септември ме уведомиха за искане за представяне на документи за проверка на съответствие между доходи и имущество на физическо лице, веднага след като на 5 септември приключи проверката на дейността ми като съдебен изпълнител. Аз не веднъж съм обявявал, че съм кандидат, който има добро материално състояние – имам повече от 1 апартамент, офисът в центъра на Пловдив е собствен, имам 2 луксозни коли и т.н – това никога не съм го крил и то е видно от пловдивчани”, посочи Величко Апостолов.
Той е може би единственият кандидат за кмет на сегашните избори в Пловдив , който внася по 50 000 лв. данъци на година. Този факт говори за висок стандарт на живот. Доказал е доходите си и е платил данъците върху тях, включително данък ДДС върху получения доход.
За втората проверка НАП иска от Апостолов документи и разписки от 1 януари 2005 г., което е повече от 6 години. За такъв дълъг срок приходната агенция има право да ревизира лице, което е нарушило из основи данъчните закони /нормалният срок е 5 години/.
„Ще направя възражение”, категоричен е младият юрист.  „Освен това ми изискват документи, които един обикновен гражданин, едно обикновено физическо лице няма как да пази – като квитанциите за платените местни данъци от 2005 г., например.
Аз имам удостоверение, както от НАП, така и от местната администрация и КАТ, че нямам задължения, което значи, че в годините съм си плащал всичко. Но въпреки това се прави тази проверка, която не ме притеснява, но ми ангажира времето да събирам исканите документи, необходимо ми за водене на предизборна кампания.
Притеснява ме нейната цел: да предизвикат недоверие на хората към мен, че видите ли има нещо нередно при този кандидат щом го проверяват.  Цели се също и отнемане на време в хода на предизборната кампания, за подготвяне на исканите документи – това е период средно около 10 дни. При условие, че всички тези документи, които НАП търси от мен може да ги извлече от агенцията по вписванията, от собствените си регистри, както и от банките, в които имам открити сметки.  Могат да ги получат само с едно служебно искане. 
Притеснен съм, че искат данни и от банковата сметка, която като частен съдебен изпълнител съм длъжен да открия по закон, по която постъпват всички средства на всички кредитори и длъжници. Това е сметка, през която за една година преминават милиони лева. И това са средства, които не са мои. Нямам право да давам информация и извлечения от тази сметка, защото това означава, че трябва да разкрия банкови тайни на всички лица, които са ми били клиенти. Отправянето на такова искане говори за абсолютно непознаване на законите от служителите на НАП или за неправилен подход при „замислянето” да се започне такава проверка.
Убеден съм, че целта на проверката към мен в нейния ход е евентуално да бъде открит и използван компромат. От НАП обаче забравят, че като регистриран кандидат за кмет съм длъжностно лице по смисъла на изборния кодекс, поради което нямат право да ми извършват проверки и ревизии до приключване на предизборната кампания. След 30 октомври са добре дошли да им предоставя документите, с които разполагам, а останалите да си ги набавят по съответния ред от публичните регистри, до които има достъп всяко едно лице”, заключи Величко Апостолов. В този смисъл беше и изказването на Главния прокурор, че проверки на кандидати ще се извършват след 40 дни.

Споделете ни във:

1 thought on “Величко Апостолов: Предизборната „нечестна игра” започна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.