Божана Апостолова: Целият град трябва да въстане в името на духа на Пловдив

Под лупа

Арх. Вили Раева: Бездейства се на най-високо ниво

Божана Апостолова
Божана Апостолова
Няма ли най-после да се разберем с дядо Николай? Преди три години писах до НИПК и министерството на културата, защото дядо Николай беше лакирал иконостаса. А Светлин Русев ми е казвал, че праща студенти първокурсници от академията да го гледат, защото е уникален. Колко телевизионни предавания съм посветила на това и какво – нищо. В личен разговор владиката ми е казвал, че за него това не е паметник на културата, а храм и искал на миряните да им е чисто и топло. А къде вече можеш да усетиш духа на дядо и баба, на хилядите хора, които са се молели под онзи великолепен купол, който вече го няма. Целият град трябва да въстане, за да имаме успех. В името на духа на Пловдив. Нали сме гражданско общество, каза на днешната сбирка в „Тракарт“ издателката Божана Апостолова.

Лука Станчев
Лука Станчев
Допълни я Лука Станчев, председател на Гражданския клуб. 8 години съм настоятел на “Св. Марина” и помня как отец Славчо някога се грижеше за храма. Преди четири години ходих в министерството на културата, защото не можех да понеса, че куполът беше замазан с латекс. Реакция – никаква. Не могат да ме обявят за безбожник, потомък съм на Вълчо Чалъков и двата пъти, когато Вселенският патриарх е идвал в Пловдив, е било по моя покана. Държавата е виновна, защото нехае.

Арх. Вили Раева
Арх. Вили Раева
Няма съмнение, че трябва да пазим автентичността на културните ни паметници. Но владиката като рефрен повтаря, че под паметник разбира нещо умряло. Институтът за паметници на културата, каквото е старото му име, е участвал в две проверки. Първият път ремонтът беше започнал. Искахме да влезем вътре, но не ни пуснаха. Заключиха вратите точно пред нас. При втората проверка храмът беше отворен. Ужасихме се от видяното, снимахме всичко. При последвалия разговор с владиката той ни поиска заповедта за инспекция и понеже тя бе подписана от зам.-министър Тодор Чобанов, който вече не беше на длъжност, дядо Николай настоя лично Вежди Рашидов да му прати. След това поиска среща с него. Министерството на културата е органът, който може да налага санкции и да сезира прокуратурата. И досега обаче не е насрочена комисия за храма. Бездейства се на най-високо ниво, разкри Арх. Вили Раева от НИПК.

Символичният домакин на дискусията Жорж Трак пък подчерта, че всеки храм е носител на послание, познание и за нас остава да дадем оценка на всички тези артефакти, а не да ставаме свидетели как се унищожават. Няма място по света с подобно културно наследство, което да е оставено ей така и да не се съхранява. В момента ставаме свидетели на подмяна на ценности. Какво значи да се извършва ремонт на храм при затворени врати – това означава, че се подменя нашата история.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.