АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовиниПод ножа

Заличиха напълно и изгребаха къщата на Дейзи Паси на ул. „Шнитер“

Багери буквално сравниха със земята и заличиха завинаги вековната къща на улица „Шнитер“, в която до последно живя знаковата пловдивчанка Дейзи Паси- сестра на Исак Паси и леля на Соломон Паси.

В почивния ден днес красивата стара сграда бе доразрушена от тежката техника, след като събарянето й започна преди около месец на ръка от няколко работници.

Припомняме, че бутането на поредната 100-годишна красавица в самия център на града е напълно законно, тъй като въпреки че попада в защитена зона, тя няма статут на паметник на културата и не е под закрилата на НИНКН. За имота има проект, съгласуван с института за паметници на културата, каквото задължение имат, но новата постройка ще се различава съществено от историческата къща. Самият проект стъпва на устройствен план още от 2005 година.

Ясно си личат двете липсващи млади дръвчета

При днешното пълно разрушаване на сградата обаче са допуснати няколко нередности.

Скръбна вест на входа към старата сграда

Двете млади дръвчета на тротоара пред парцела ги няма. Били са премахнати явно тази сутрин, въпреки че останки от тях не видяхме на място. Има и нанесени щети по новоизградения тротоар по проект на район Централен от преди няколко години, когато бяха засадени и младите дръвчета.

Кметът на района обяви, че ще има санкционирани.

„Още сутринта пратих инспектората. Видяхме на място какво се случва- двете дръвчета ги няма, има и щети по тротоара. Ще бъдат санкционирани“, обясни Георги Стаменов.

„Тези, които са демонтирали сградата, можеше да проявят малко старание- да се опитат да преместят дръвчетата и да демонтират, а после възстановят тротоарните настилки. Това обаче не се е случило. Жалко, тъй като след ремонта, улицата бе едно прекрасно място“, допълни кметът на район Централен.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

  1. пиши я бегала, спрялата селска кочина Пловдив,,разсипаха го гадовете продажни – гербаци, ахмаци и червените помаци.

  2. Като чуя името “Паси” и веднага се настройвам с лошо, заради онзи българомразец, но лелята може и да не е била антибългарка. А за сградите, които не са паметници на културата, собствениците могат да си ги бутат. Но общината има всички имструменти да въздейства върху бъдещето застрояване по много начини, но рядко го прави в интерес на града.

    1. пиши я бегала, спрялата селска кочина Пловдив,,разсипаха го гадовете продажни – гербаци, ахмаци и червените помаци.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина