Новини

Референдумите за присъединяване към Русия няма да бъдат признати от ЕС и САЩ

По подобен модел беше анексиран Кримският полуостров през 2014 г.

Проруските лидери на окупираните четири украински региона обявиха плановете си да проведат референдуми за присъединяване към Русия идните дни, пише БНР. Тези намерения бяха остро осъдени от световните лидери на Общото събрание на ООН.

В изглежда съгласувана стъпка проруските представители обявиха референдуми между 23 и 27 септември в областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, които представляват около 15 процента от територията на Украйна, равняваща се на размера на Унгария.

Някои от проруските власти в тези региони определиха допитванията, подготвяни от няколко месеца, като ултиматум към Запада да приеме руските териториални завоевания или да се изправи пред тотална война.

По подобен модел беше анексиран Кримският полуостров през 2014 г. Руският външен министър Сергей Лавров каза:

„От самото начало на специалната военна операция, а и преди това, твърдим, че народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба“.

Първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че блокът няма да признае резултата от референдумите.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми.

„Знаем, че тези референдуми ще бъдат манипулирани, знаем, че Русия ще използва тези мними референдуми като база за анексиране на тези територии сега или в бъдеще. Нека бъда ясен, ако това се случи, а това още не е сигурно, САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия. Отхвърляме недвусмислено руските действия и ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да накараме Москва да си плати и да подкрепяме Украйна“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи плановете за допитванията като „пародия“ в кулоарите на 77-ата сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Тези референдуми няма да имат никаква правна стойност, да не говорим за анексирането на територии, в които се водят бойни действия. Това, което Русия обяви, е една пародия. Единственото истинско нещо е войната, на която Русия се реши, и съпротивата на Украйна“.

Референдумите ще са нагласени, пък е мнението на германския канцлер Олаф Шолц.

По думите му „имперските амбиции“ на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако той не признае, че не може да спечели войната.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи плановете на проруските власти:

„Много въпроси има по този повод, но какво всъщност се случи, какво прозвуча от това, което не е звучало и по-рано. Нашите позиции са известни. Само това трябва да ни интересува, не онова, което звучи някъде, а нещата, които са наша задача“.

Но в същото време подчерта:

„Има някои страни, които днес искат да бъдат настрана. Но не трябва да се балансира между доброто и злото, светлината и тъмнината във войната на агресора и колонизатора – Руската федерация, която воюва именно така против нас – с открита окупация. Тези държави трябва да изберат страна“.

В Херсон, където регионалната столица е единственият голям град, който Русия все още владее, Украйна започна контраофанзива. Подготвя се такава и в Луганск, като целта е възстановяването на целия район, заяви губернаторът Серхий Гайдай.

Под контрола на Русия са в момента 60 процента от Донецкия регион, след като този месец нейните сили бяха прогонени от съседната провинция Харков.

На юг Русия контролира по-голямата част от Запорожкия регион, но не и регионалната столица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина