БългарияЖивотНовини

Има ли безплатен годишен абонамент за БДЖ за 2,35 евро?

Автор: Полина Начева

Източник: БНР Проверка

През последните няколко седмици в социалните мрежи набира популярност публикация, в която се твърди, че Българските държавни железници откриват лятна промоция. „Безплатен абонамент за година само за 2,35 евро. Офертата е валидна за всички жители на България“, се казва в публикацията.

Твърдение: БДЖ предлагат „безплатен“ абонамент за една година за 2,35 евро

За да получи своята карта, желаещият трябва да последва линк, посочен в публикацията. След като го направи се появяват въпроси, на които той трябва да отговори. Независимо от отговорите, които дава, всеки „печели“ и трябва да посети страница за плащане. 

Обявените 2,35 евро са разходи за доставка на „безплатната карта“. „Спечелилият“ трябва да попълни формуляр и в рамките на между 5-7 дни ще получи своята карта, с валидност от една година. Информацията във Фейсбук се появява като „спонсорирана“.

За да изглежда публикацията достоверна, в коментарите могат да се прочетат отзиви от „вече получилите своите безплатни карти“ (виж скрийншота по-долу).

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към Българските държавни железници. Оттам отговориха, че офертата не е реалистична и се различава от предлаганите от БДЖ.

„Съветваме потребителите да се информират единствено от официалната електронна страница на БДЖ (www.bdz.bg) за актуалните оферти на дружеството и да не се доверяват на предложения в социалните мрежи, които не са от официалния източник“, написаха в отговор до БНР от държавните железници.

От БДЖ посочиха още, че вече са сигнализирали компетентните институции, които разполагат с ресурса да извършат проверка за установяване на източника на лъжливата информация.

“Целта на публикацията по всяка вероятност е злоупотреба с лични данни на подвелите се“, съобщават от БДЖ.

На сайта на дружеството има и официална информация, че твърдението за „безплатни карти“ е фалшива новина.

Заключение

Твърдението, че Българските държавни железници предлагат „безплатен абонамент за една година за 2,35 евро“, е НЕВЯРНО. Информацията, която се появява със статус „спонсорирана“ е фалшива новина, потвърдиха пред БНР от БДЖ. Вече са сигнализирани компетентните институции и тече проверка за това кой стои зад публикацията. По всяка вероятност целта на платената информация е злоупотреба с лични данни на подвелите се, посочват от БДЖ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина