ЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Чака ни снежна зима, дъждовно лято и богата реколта

На Въведение Богородично по времето гадаят какво предстои

Празнуваме Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж с концерт в Пловдив

Облачно, с възможни превлявания и типични за сезона максимални температури около 10 – 15 градуса по Целзий – това е прогнозата на синоптиците за днешния 21 ноември 2023-а година.

Ако се съди по нея трябва да очакваме снежна зима, дъждовно лято и богата реколта наесен. Това показват народните вярвания за този ден, който в календара на църквата е Въведение Богородично.

Според Светото писание на този ден се случило паметно събитие. Родителите на тригодишната Мария я завели в йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ. Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век.

На този ден родителите водят децата в църквата, защото според поверието, ако те са представени на Бога, ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите си. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата като благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите

Традицията на този празник повелява да се събере цялото семейство в дома на родителите, така че всеки да може да покаже своята почит и любов към останалите. Трапезата на този ден не се прибира, защото според поверието Богородица влиза, за да похапне и да благослови дома и семейството. Разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Купува се и нещо за дома, което е с капак, за да не избяга семейното здраве, щастие и благополучие.

Традициите се свързват още с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. На този ден старите хора още гадаят какво ще бъде времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Народна приказка разказва как човек изул цървулите си, които били изработени през „Вълчите празници“, за да се спаси от вълк.

Според народното поверие нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи“, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни“, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По този повод от 18:00 часа Пловдивска света митрополия организира празничен концерт в епархийския салон при храм „Св.преп.Петка” Входът е свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина