Новини

Бавят декларацията за встъпване на България в делото за геноцида в Украйна

Съдът в Хага разглежда военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и актове на агресия

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, бави декларацията за встъпване на България в делото за геноцида в Украйна, съобщава OFFNews.

То се води срещу РФ в Международния съд на ООН в Хага за нарушение на Конвенцията срещу геноцида. Правният документ е бил изготвен от юристите на Външно министерство за заседанието на кабинета за сряда 21 септември, но не е допуснат за разглеждане, според източници на OFFNews.

На 13 юли България стана една от 40 държави, които подкрепиха искането на Украйна пред Международния съд в Хага да започне наказателно производство срещу Руската федерация. В иска се казва, че Русия е нарушила международното право, като е започнала неоправдана война срещу Украйна, и извършва геноцид срещу украинския народ.

От посолствата на България в Хага и Ню Йорк на 15 и 16 септември са изпратили до София грами, в които дипломатите ни настояват за по-бързо написване на декларацията. Към 16 септември в съда в Хага девет държави са внесли т.нар. декларации за интервенция – т.е. за участие. От тях шест са на държави членки на ЕС – Литва, Латвия, Румъния, Франция, Германия и Швеция, останалите са на САЩ, Великобритания и Нова Зеландия.

От представителството в Ню Йорк обръщат внимание, че на 22 септември ще има “среща на министерско равнище на Групата на приятелите за търсене на отговорност в Украйна” в Ню Йорк, където започна есенната сесия на ООН. България е представлявана от външния министър Николай Милков. От представителството съобщават и за множество запитвания за позицията на България от други държави.

От представителството в Хага съобщават, че е постъпила неформална молба от украинската страна за депозиране на декларациите до 30 септември 2022 г. предвид възможността, заложена в процедурните правила на международния съд, за представяне на предварителни възражения и съответното отлагане на делото от Русия.

От Хага посочват и още една причина за „максималното ускоряване на вътрешноведомствените процедури за изработване и представяне на национална декларация на България като част от глобалната общност, чиито ценности са основани върху спазването на принципите на международното право”. Причината е “критичната ситуация с развитието на военните действия в Украйна и прогресивната тенденция за застрашително увеличаване броя на документираните престъпления срещу човечество, извършвани от руските въоръжени сили срещу цивилното украинско население, и респективно обусловеното фигуриране на темата като приоритетно направление в международния дневен ред”.

Междувременно, главният прокурор на Международния наказателен съд към ООН Карим Хан обяви, че ще изпрати допълнителни служители в Украйна, за да разследват военни престъпления.

Съдът в Хага разглежда военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и актове на агресия.

Хан заяви, че приоритетите на съда в разследването са умишлените удари по граждански обекти и принудителното изселване на хора от Украйна, включително деца.

Според оценки от различни източници руските окупатори са разпитали, задържали и принудително депортирали в Русия до 1,6 милиона украинци.

Снимка: iStock

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина