БългарияЪндърграунд

Вальо Американеца към фоторепортери в съда: Мамка ви стара!

Измамникът се представял за шеф на ДАНС, директор в БОП, висш магистрат. Взимал пари за решаване на проблеми

Вальо Американеца малко преди да поздрави репортерите с 'Мамка ви стара'
Вальо Американеца малко преди да поздрави репортерите с ‘Мамка ви стара’
Мамка ви стара! Така поздрави фоторепортерите в съда днес Валентин Киров, известен в някои среди като Вальо Американеца. Задържаният преди няколко дни за съучастничество с общинският съветник от Садово Запрян Димитров си „спечели“ обвинение за четири измами. Американеца тегли по една майна на хората с камери, докато служители на съдебна охрана го вкарваха в залата, където днес той очакваше да чуе, че излиза на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Магистратите обаче потвърдиха решението на предната инстанция и го оставиха в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“.
Пред магистратите Киров поиска да бъде пуснат под домашен арест, за да се грижи за малкото си дете, докато жена му работи. Прокуратурата обаче определи Киров като лице, което е избрало престъпленията като начин на живот, а и представи доказателства за натиск върху свидетел. Магистратите се съгласиха и допълниха, че обвиняемият е печелил добре, възползвайки се от незнанието на хората. А именно, че той се е представял за такъв, какъвто не е и е успявал да заблуди жертвите си.

Жалбите от жертви на Киров тръгнаха една след друга веднага след задържането му преди седмица. На този етап той е обвинен за четири сходни престъпления. Очаква се да се появят още много ужилени от Американеца. На днешното заседание се разбра, че той е оказал съпротива при ареста и е унищожил доказателство. Счупил е мобилен телефон секунди преди да го закопчаят с белезници. Прокуратурата подчертава, че в случая става въпрос за мащабна престъпна дейност, упражнявана дълги години.

Почеркът и жертвите

Image title
Аз съм шеф на ДАНС. Дай пет хиляди лева и ти решавам проблемите! С такива похвати най-често си е служил Валентин Киров. Избирал е потенциалните си жертви внимателно. Повечето от тях са били хора, които са имали взимане-даване с органите на реда, с различни  институции, със съд дори. Представял се е за шеф на Агенцията за държавна сигурност, топ полицай, шеф на Пожарната, висш магистрат, постоянно парадирал на обществени места с влиянието си в определени политически кръгове, в прокуратура, съд. Взимал различни суми на различни хора с различни проблеми. Маниерът му бил винаги един и същ- много артистизъм, вдъхване на респект и уважение у потенциалната жертва и действие. Започваш да му вярваш. Взима ти парите, за да ти оправи проблемите и изчезва, разказва един от ужилените от Остап Бендера. Говори се, че има сведения да е взимал пари дори за издаване на всякакви видове карти за професионална легитимация.
Много вероятно е някои от жертвите на Вальо Американеца да не искат се жалват официално, тъй като на практика са дали пари за осигуряване на чадър в една или друга институция и така биха си вкарали автогол.

Легендите

Киров е популярен герой и сред самия ъндърграунд. През годините е имал близки контакти с мнозина представители на подземния свят. Носи гордо прозвището си Американеца, тъй като е прекарал известно време зад океана. Една от легендите около Вальо Киров е, че това дори не е собственото му име. Негови познати вярват, че той е роден със съвсем друго название. Иначе той е известен като грижовен съпруг и баща.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина