Вкусът на градаЗабавление

Директно от Ботуша-сирене и мандаринов мед

Ароматът на италиански сирена, използвани при приготвянето на най-вкусните пици. Подправки, непознати за нашето балканско обоняние. Колбаси, които те приканват да ги опиташ. Звучи като част от кулинарно предаване, но за наше щастие не е. Всичко това и още много други, галещи погледа, небцето и обонянието вкусотии, могат да опитат всички пловдивчани на самия площад от днес до края на седмицата. Това е част от европейския тур Вкусове от Италия. Региони от всички краища на Ботуша, представят типичните за тях храни, а и напитки. Мирисът на пресен хляб и брускети се съчетаваше в идеална хармония с близкостоящите до него маслини и всякакви разновидности на сирена и мерудии. Люти чушки, мариновани риби, артишок, каперси и не на последно място огромно количество сушени домати. Италианците освен галантни кавалери, са известни и като едни от най-добрите кулинари. Тяхната кухня е обичана и ценена в цял свят. Прясната паста, която е една от визитните им картички, днес заемаше подобаващо място сред останалите блюда.
 
Най-големите изкушения, обаче, естествено бяха глазирани с много захар. Първо място сред дегустаторите заеха сладкарските творения на майсторите пекари. Те са в различна форма, цвят и вкус. Минавайки покрай тях сякаш попадаш в къщичката от сладки на Хензел и Гретел, само че без зла старица, а с весели млади хора, които ти предлагат да опиташ от разкошотийките. Като най-екзотични за гладните пловдивчани се откроиха деликатесите с лимонов и мандаринов мед.
 
Е, както подобава на едно класическо италианско хапване, не може да се размине и без ароматно отлежало вино или глътка ликьор. А от тях под шатрите, разпънати на площада, има в изобилие.
 
Освен безплатната дегустация, която предлагат приветливите апенинци, всичко което впечатли с вкусови качества, може да бъде закупено, за да му се насладите и в домашна обстановка.
 
Ами на футбол може и да не ги бива много напоследък, но пък в кулинарията печелят световната титла за вечни времена, коментираха скорошното отпадане на адзурите от Мондиала зяпачи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина