КултураНовини

Св. Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите

На 12 декември честваме Свети Спиридон Чудотворец. Той е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Светецът е съвременник на свети Николай Мирликийски.

Житие на Свети Спиридон

Бидейки обикновен овчар, Спиридон се оженил, но овдовял и приел монашеството. По-късно заради неговата любов към Христос и към хората станал епископ в кипърския град Тримитунт. Участвал е в първия вселенски събор в Никея, където в разгара на люти дебати, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В средата на VII в. мощите на Свети Спиридон, които се намирали в Тримитунт са извадени и пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от османците мощите са пренесени на остров Корфу, където се намират и до днес. Тялото на Св. Спиридон се е съхранило почти без видими изменения. Удивителен факт е, че то има постоянна телесна температура от 36,6 градуса.

Два пъти през годината се сменят дрехите, с които са облечени мощите му. Тялото му винаги се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени. Мнозина вярват, че и сега светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. По тази причина те отправят молитви към Свети Спиридон за здраве, пари и решаване на проблеми в бизнеса.

Светецът – закрилник и съветник

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Разпространено е и вярването, че той предпазва от обриви и рани.

Светецът е безценен съветник при проблеми в областта на бизнеса и финансите, помага да си намерите работа, да спечелите пари, за решаване на правни проблеми, както и за всичко, свързано с парични въпроси, недвижими имоти и много други неща. Икона на Свети Спиридон помага при проблеми в областта на бизнеса и финансите.

Имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Спирдон, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко и Дари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина