Култура

Ремонтът на ГХГ с награда „Сграда на годината“

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия – Пловдив” е отличен с награда в категория Социална инфраструктура- Култура  от 33-членното жури  на Национален конкурс „Сграда на годината – 2022” с председател проф. д-р арх. Георги Станишев.

Проектанти на реставрацията са архитектурният екип Петко Костадинов, Иван Костадинов, Росица Митева и Ангел Чуруков от „Арко Тийм“ ООД. Съгласно регламента на конкурса награда се присъжда също на Галерията като инвеститор и на “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството.

Церемонията по връчването на сатуетки и грамоти на призьорите ще се проведе на  15 декември в София Ивент Център и ще се излъчи по БНТ 1 на  21 декември.

Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на  Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер (1881 г.). Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април и оттогава не спира потокът от посетители, впечатлени от видяното. В празничната за галерията 2022-а, когато тя навърши 70 години от основаването си,  наградата в конкурса “Сграда на годината” е заслужено признание за общото усилие да се съхранява културното ни наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина