КултураНовини

Класическа музика оглася Малката базилика

Изключителни музиканти – майстори на камерното музициране ще излязат тази вечер от 18,30 часа на сцената на Малката базилика в Пловдив. Събитието е част от есенното издание на XIV международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

В концертната програма Масимо Мерчели – флейта, и пианистът Людмил Ангелов ще представят пред публиката красива класическа музика от Бах, Доницети, Нюман, Шопен, Пуленк и Пендерецки.

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти, като включително е свирил в прочутата Берлинска филхармония. Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. Негов диск с творби от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 година той учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“. Фестивалът е посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Масимо Мерчели категорично е сред най-известните и утвърдени флейтисти в света. Италианецът в началото, когато хваща флейтата, е бил самоук, а след това става ученик на едни от най-знаменитите флейтисти – Максанс Лариу и Андре Жоне. На деветнадесет години Мерчели става първа флейта в Teatro La Fenice във Венеция, печели „Premio Francesco Cilea“, „Concorso Internazionale Giornate Musicali“ и две издания на „Concorso Internazionale di Stresa“. Талантът на Мерчели винаги успява да изкуши световната публика и той редовно свири в препълнени зали от калибъра на Carnegie Hall в Ню Йорк, Herculessaal и Gasteig в Мюнхен, NCPA в Пекин, Teatro Colon в Буенос Айрес, Concertgebouw в Амстердам, Teatro alla Scala, Auditorium RAI в Торино, Victoria Hall в Женева и още много други.

Билети ще откриете на касите на Ивентим и на място преди събитието.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина