Пловдив има първите дипломирани Монтесори учители

Градът

28 учителки преминаха успешно през програмата

Скоро ще се отвори образователен център към НБУ за обучение по методиката

Паулина Гегова

Методът на Монтесори педагогика набира все повече популярност. След иновативната програма, която учи както преподаватели, така и деца, да бъдат лидерите на новото общество, Пловдив може да се гордее и с първите дипломирани учители за предучилищно образование, или с други думи, за детски градини.

Първата детска градина, която е подкрепила идеята и екипа на Община Пловдив е „Мирослава“. Освен нея и няколко други учебни заведения въвеждат иновативния метод. Такива са „Мир“, „Буратино“, „Велимира“ и „Майчина грижа“. Абсолвентите са 28 учителки, които днес получиха дипломите си в ЦДГ „Мир“ от кмета Иван Тотев и зам. кмет на образованието Стефан Стоянов.  

Самият той заяви, че за две години общината е направила значителни крачки към по-добро образование, а Пловдив е първият български град, който поема инициатива по метода на Монтесори.

Лидерът, който е обучавал учителките е Ренета Венева, една от малкото български граждани с немска диплома за владеене на методиката. Тя беше силно развълнувана, защото е чакала подобна промяна да се случи цели 20 години.

Методиката се подкрепя от НБУ, като в бъдеще ще се направи образователен център към университета, където ще се обучават и бъдещите учители. Скоро започва III курс по обучение.

Това е още един успешен проект от цялата глобална политика на Община Пловдив. Градът ни ще бъде лидер в образованието, защото стабилното образование е в основата на всяка преуспяла държава, заяви инж. Иван Тотев, след което раздаде дипломите на абсолвентите.

По случай тържеството, дечица от III-та подготвителна група поздравиха присъстващите със специално подготвен народен танц и песен. Малчуганите бяха облечени в прекрасни червено-бели носии и изглежда изобщо не се притесняваха от множеството вперели се в тях погледи.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.