Студенти по политология прогнозираха дясно правителство и висока избирателна активност

Гласове

Четвъртокурсниците от ПУ развенчаха мита, че младите хора не се интересуват от политика

Таня Кънева, Йоана Иванова

Следващото правителство на България ще е дясно, категорични са бъдещи политолози от Пловдив.

Усмихнатите младежи на снимката са студенти в IV-ти курс по специалността „Политология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Вече трета седмица те са на стаж в администрацията на район „Южен“, а днес присъстваха на старата на дейностите по изграждане на продължение на улица “Борис Шивачев“ в района. Димитър, Мариана и Габриела споделиха с репортер на Под тепето своята прогноза за предстоящите избори.

Въпреки, че виждат бъдещ десен кабинет, студентите смятат, че консолидация на десните формации в новия Парламент няма как да се случи. Първо – защото някои няма да прескочат бариерата за влизане и второ – част от новите десни имат принципни различия. Например – „Да, България“ и „Нова република“, конкретизира Димитър Стаматов.

Младата политическа смяна твърди, че на вота в неделя ще има висока избирателна активност.

Така е с политолозите, но екипът на „Под тепето” реши да разпита и други студенти и млади хора от Пловдив относно предстоящите избори и получи някои доста интересни отговори. Повечето от запитаните не са решили още дали ще гласуват и не са добре запознати с кандидатите.

Шокиращата новина е, че някои от младите дори не бяха напълно сигурни за какво ще се гласува. Тук трябва да отбележим, че запитаните са младите хора, изучаващи дисциплини извън политиката и управлението. Малцина от тях заявиха категорично, че имат намерение да упражнят правото си на глас. Други пък обратно – заявиха, че няма да гласуват, а трети споделиха, че ако решат да го направят, най-вероятно ще е с „Не подкрепям никого”. Фактът че гласуването е задължително по никакъв начин няма да окаже влияние върху решението на колебаещите се, твърдят те.

По-голямата част от запитаните признаха, че не са много информирани относно изборите, а и не се интересуват особено, като някои дори умишлено избягват информация за кандидатите и намират политическите кампании за „повече от противни”. Ако решат да гласуват, младите ще направят избор като потърсят информация в интернет, най-вероятно в деня на изборите, или гласът им ще спечели този, който са видели, че е направил „нещо хубаво”. Само един от запитаните каза, че се информира от телевизията и от майка си, която работи в комисия на изборите.

Като цяло младите не обсъждат изборите с родители или приятели.

Друг интересен факт, е че повечето млади не знаят за вота с преференция и дори не са наясно какво точно означава.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.