Стоян Илиев, концесионер на лятно кино „Орфей“: Абсурд е да става паркинг, но и като кино не може да оцелее

Гласове

Image title
Под тепето продължава да дава гласност по казуса Комсомол, като от днес ще ползваме платформата си за дискусия по темата. Коментари по въпроса ще правят изтъкнати интелектуалци, хора от кинаджийския бранш, обикновени хора. Потърсихме за коментар Стоян Илиев, който е концесионер на лятно кино Орфей и познава отвътре и детайлно кино проблематиката. Ако имате свое мнение по казуса Комсомол, с радост бихме го прочели и публикували. Пишете ни на
[email protected].

Абсурдно е тази сграда, която е емблема за града, да бъде съборена, за да се направи паркинг. Но и като кино няма да може да оцелее при наличието на 10 зали в МОЛ-а и конкуренцията на „Фламинго“. Казвам го от опит, защото самият аз карам на изпарения. Едва удържам. Още повече, че работя само в летните месеци. Фирмите разпространителки не ми дават нови филми, защото са монополисти и владеят пазара. Говоря за „Александра“ и „Форум филм“. Малките кина в България загинаха. Мисля, че аз съм единственият, който остана независим, несвързан с големите разпространители. Дават ми хитовите заглавия  два месеца, след като са излезли и хората вече са ги гледали. Затова минах на европейско кино и класически ленти, за които пък публиката е по-ограничена. Разчитам наистина на ценители на Седмото изкуство. Ако не е кафенето пред киното, отдавна да съм затворил. Чрез него избивам разходите, за да съм на нула. Концесионният ми наем не е много голям, но има разходи по стопанисването. Не съм под наем, за да си взема якето и да си тръгна.
Казвам всичко това, за да стане ясно колко е тежко да издържаш киносалон, какво да говорим за печалба. Затова смятам, че кино „Космос“ трябва да се превърне в място за артпрояви. За целта или общината трябва да поеме издръжката и менажирането на залата или да се намери меценат. Няма нужда да обяснявам, че един концерт да направиш при цена на билети 10-20 лева, пак са нужни спонсори и рекламодатели. Както при нас са „Филмови нощи във Филипополис“. Да разчиташ на печалба само от входа е абсурдно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.