Да изчезнеш за „60 секунди“ с чуждо колело в Пловдив (ВИДЕО)

Гласове

Запалени велосипедисти ни показват как се демонтира общинска велостойка за по-малко от минута

Нужно е само един ключ и липса на аудитория, алармира пред Под тепето Максим Кехайов

„Пловдив-град на велосипедиста”. От близо две години общинската администрация се опитва да налага този слоган и гордо заявява, че развива велоидеята под тепетата. С транспортния проект бяха изградени десетки километри велоалеи. Те се правят и при всеки ремонт на голям булевард. Дотук добре. Но има един тежък проблем, за който едва ли някой представител на местната власт се е замислял. И той е в поставените общински велостоянки на десетки локации из целия град с цел сигурност. Вместо това обаче излиза, че съоръженията са всичко друго, но не и сигурни за колоездачите и техните двуколки. Това ни доказа запаленият велосипедист Максим Кехайов. Той демонстрира специално за Под Тепето как може да отмъкне колело, ако поиска, за 60 секунди, че и по-малко.

Експериментът в неговия видео репортаж показва как всеки колоездач в града е застрашен да остане без двуколката си ако е решил да я предпази, като я заключи на общинска велостойка. За целта, Максим използва личния си велосипед и един обикновен френски гаечен ключ. Нищо друго! Кадрите показват, че задигането на чуждо колело е изключително лесно и бързо. Процедурата отнема не повече от минута, стига да притежаваш ловкост и нужните познания как да боравиш с инструменти. А такива в България има всеки втори мъж… и някои жени.

Единственият риск е наличието на аудитория, както казва и самият Максим. Експериментът се проведе на Гребната база, посред бял ден. Максим показва как заключва колелото си с надеждата то да остане така. „Тъжната истина обаче е, че велостойките са захванати за земята с обикновен механизъм и единственото необходимо нещо на човек е просто един гаечен ключ, за да се сдобие с колело”, казва в демонстрацията си Кехайов. Интересен факт е и че никой от минувачите не се усъмнява в действията му. След експериментът, разбира се, Максим монтира обратно стойката и зави болтовете по-добре от преди.

Статистиката сочи, че само в навечерието на коледните празници са откраднати три велосипеда на чуждестранни студенти от подобни стойки, до един от моловете в града. Надяваме се след тази публикация някой в общинската администрация помисли как да се справи с този проблем.

 

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Да изчезнеш за „60 секунди“ с чуждо колело в Пловдив (ВИДЕО)

  1. Така е, Любо. Ако злонамерен човек реши да краде колело, ще намери начини да преодолее различни прегради. Това не означава, че трябва да го улесняваме.

    В допълнение към статията, държа да отбележа, че след заснемането на клипа, монтирах стойката обратно, като даже затегнах болтовете по-добре. 🙂

  2. Тъжната истина обаче е, че всеки който реши да кара колело в голям град, без значение дали е в Пловдив, дори без значение дали е в България трябва да е готов да го изгуби. Най-добрата защита е да не оставяте колелото си без наблюдение. Крадците са намерили лекарство за всички видове заключалки, така че конструкцията на стойката въобще не е фактор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.