БългарияГероите на деня

Възродиха междуучилищните състезания по дебати

Английската и МГ-то откриха сезона, обмисля се организиране на голямо градско първенство

Главният юрист на общината Илиян Иванов влезе в ролята на арбитър

Ученици от ЕГ „Пловдив” и Математическата гимназия се изправиха едни срещу други в първото от много години насам междуучилищно състезание по дебати. То се състоя в зала Съединение на Историческия музей, а гимназистите кръстосаха мнения по тема „Мъдър е не този, който чете, а този, който извлича полза от четенето“. Инициативата за възраждането на състезанията по дебати е на група бизнесмени, които искат младите хора показват умения да защитават теза и да търсят правилните аргументи за отстояване на позицията си. Предстои организирането на още няколко дебата в по-широк формат, а голямата цел е реализирането на градско първенство по дебати, в което да се включат много от пловдивските училища.

Сблъсъкът на тези се осъществи по формат „Карл Попър“. В него екипите са от по трима души,  които анализират и изследват и двете страни на всеки казус. Всяка страна има предоставя възможност да изложи своите аргументи и да задава въпроси към противниковия отбор.

Главен арбитър в състезанието бе юристът на общината Илиян Иванов, който участва в такива дебати от 20 години и освен съдия е треньор на отбор. В журито влязоха и преподаватели от двете гимназии. Победител в пилотното състезание нямаше. Съдиите направиха своите коментари, маркираха някои забележки и похвалиха участниците в дебатите.

Обмисляме дали да не променим формата така, че публиката да е по-деен участник в дебата, да задава въпроси. Смятам, че първото събитие мина много добре, провокирахме интереса на учениците, отбеляза един от инициаторите Иван Фратев.

Една от най-аплодираните тези по темата бе на математиците. Според тях мъдрецът осъзнава, че не може да знае всичко и използва рационално времето си така, че да чете и учи това, което му е необходимо. Според възпитаниците на МГ-то Всяко четене трябва да има цел. Само точно подбраната информация, която има приложение, е от полза за четящия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина