БългарияГероите на деня

Пловдивски топ готвачи приготвят благотворителна вечеря за деца с аутизъм

Професионалистите предлагат труда си безплатно и доброволно

Събраните средства ще отидат за изграждането на новооткриващ се център за деца с аутизъм

Деветима млади пловдивски готвачи-доброволци ще направят повече от това, което което могат най-добре. Утре, в палата №7 на Панаира, от 19:30 часа те ще сготвят пред всички гости четиристепенно меню за наслада на сетивата. Техният млечен терин, картофеното суфле, джоланчето, пошираната круша и куп сезонни продукти ще бъдат красиви и вкусни – в това няма съмнение. Във всяка чиния, обаче, те добавят и по едно невидимо ястие за душата – Доброта! Доброта за децата и младите хора с аутизъм и интелектуални затруднения. 

Те са тук и имат нужда от нашата добрина, каза Тихомира Терзийска от “Сладкотворница”, която е един от организаторите на вечерта. В магията на приготвянето на храната за благотворителната вечер ще се включи и Димитър Харизанов. 

Той е на 25 години и има аутизъм. Но вече се сработихме в екип с него и искаме гостите ни да видят, че който иска да постигне мечти – може. Ние просто ще го подкрепим, заяви главният готвач на ресторант “Филипополис” Анастас Георгиев. 

Палата №7 може да събере 250 гости. Което означава, че предварително трябваше да се уговорим кой каква работа в приготвянето на храната и виното ще поеме. Затова в доброволческия ни екип имаме майстор пекар, готвачи, управител на ресторант, сладкар и сомелиер. Направихме предварителни срещи, уточнихме се и остава да доставим удоволствие на гостите, разказва за подготовката на благотворителната вечер Слави Колибаров – собственик и главен готвач на ресторант “Буено”. Нещо повече, главният готвач на комплекс “Мавруда” Явор Калинин ще включи в шоуто не само своите умения, но и личните си готварски уреди, с които всичките му колеги ще работят заедно. 

В организацията на цялата благотворителна вечер нито един човек и нито една фирма няма да вземат пари за работата си. 

В екипа ни за мероприятието събрахме колеги и партньори, които смятам, че са не само добри в професията, но са и добри хора. Не сгреших – нито един от тях не отказа, нито един от тях не попита колко ще му се плати. Усетихме, че добротворството не се заплаща с пари, каза шеф Росен Чакъров. 

Приходите от кувертите, от томболата с красиви предмети, създадени от деца с аутизъм, от търга на скъпоценни бутилки вина, ваучери и ръчни бонбони и торти ще отидат в помощ на новооткриващия се център в Пловдив, в който децата ще получават специфична грижа. И така от Международния пловдивски панаир е залата, от Метро, Ново Мес и Фрут Корект – храната, от Бултекс 99 – униформите на доброволците – готвачи и участници в подготовката на вечерта, от винарските изби Драгомир, Ямантиеви, Ейнджълс естейт – виното, от Ресол – цялата посуда за вечерята. А има и украса, цветя, музика, всичко за една празнична вечер. 

Предчувствам, че ще си доставим удоволствие от дарителството – ние доброволците и нашите гости. И отсега знам, че инициатива като днешната благотворителна вечер няма да е последна, заключи Милена Колибарова – сомелиер. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина