БългарияГероите на деня

Дани Каназирева: Бомбата с реститурираните зелени площи гръмна

Междублоковите пространства се застрояват и скоро няма да остане въздух за хората

„Пасивното отношение на община Пловдив към  междублоковите пространства и зелените площи  е причината за тоталното им застрояване“. Това е мнението на председателя на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева по повод на поредния строеж между блок 1100 на ул. „Димитър Талев“ и ул. „Братя Шкорпил“, предизвикал протести на живущите.

През миналата година в карето между блоковете беше изградена и 10 – етажна кооперация „Оазис“, като в района липсват достатъчно паркоместа за живущите. В момента до този бетонен мастодонт  се издига още един блок и е издадено строително разрешение за втори.  Строителството създаде голямо напрежение в квартала.

„Хората са прави да протестират“, категорична е адв. Каназирева.  Презастрояването оставя живущите в комплекса без зеленина и без места за паркиране.

В квартала няма нито спортна, нито детска площадка, а скоро няма да остане и въздух. 

„Каква среда  се създава  за хората, след като където и да погледнеш е  само бетон  и няма никакви условия за отдих както за децата, така и за възрастни?“.

Земята е частна,  но общината  трябва да има стратегия за запазване на зелените площи в жилищните комплекси, за да не допуска дискомфорт на  хиляди семейства. Там, където е необходимо, частните имоти могат да бъдат отчуждени или да се заменят с други.  Отделно  трябва да се изисква от инвеститорите да  спазват нормите за озеленяване, но  тези правила масово се нарушават.

Неведнъж от „Съюз за Пловдив“ са поставяли въпрос, че в Пловдив зелените площи за обществено ползване са далеч под европейската норма.  

На  един жител средно се падат  11 кв. м.  зеленина при европейската норма, заложена в Общия устройствен план, минимум 20 кв.  м.  Най – ощетени са районите „Източен”, където зеленината е 15 пъти е под нормата, и „Южен”. През последните двадесет години зелената система на Пловдив е намаляла два пъти, територията на Пловдив е силно урбанизирана, а това влошава  и качеството на живот и възможностите за отдих и почивка.

В тази връзка още  в мандата на Славчо Атанасов съветниците от  „Съюз за Пловдив“  настояваха  община  Пловдив да изготви стратегия за  зелените  площи,  които по Закона за реституцията са станали частни. Такава възможност беше дадена със Закона за устройство на територията.  Въз основа на приетия мораториум с 15-годишен срок  общините  имаха право да отчуждят имотите,  предвидени за озеленяване.

Но в община Пловдив  беше проявена абсолютна пасивност по този проблем.  Срокът изтече през март 2016 г., в резултат на което се застроиха доста от  реституираните  имоти, които попадат в зелени площи, и оттук нататък този процес ще се засили още повече.  Загубваме  и малкото зеленина, която имаме, както и местата, където  децата  могат да играят.

Реституираните зелени площи се оказаха бомба със закъснител и тази бомба  започна за гърми. За огромно съжаление  бездействието на институциите рефлектира пряко върху хората.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Дани е отдавна политически труп, след като се самоуби на последните местни избори. Пак да джафка предизборно е нейн патент, но за мен не работи…вече. Сега лае, щото вижда ГЕРБ са нестабилни, иначе къде мълча до сега…евтини номерца.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина