БългарияГероите на деня

Благотворителен рок концерт събира средства за болна жена

Две софийски и две пловдивски рок групи ще забият в помощ на Радка Сиракова 

Радка Сиракова е на 59 години, претърпяла операция заради перитонит. След операцията получава усложнение, което засяга бъбреците й. Над един месец тя е била в инвалидна количка. Била е лекувана в Александровска болница, където е на хемодиализа през ден. След шест месеца процедурата е прекратена, но са й изписани много скъпи лекарства.

Радка е вдовица с две деца. Поради факта, че няма възможност да отдели собствени средства за лечението си, в неделя на 27-ми ноември, 4 рок групи ще забият в клуб "Библиотеката", за да й помогнат. Те са Конкурент, Хоризонт, Krossfire и Seven Hills. Концертът започва в 20:00, а всички събрани средства ще отидат за закупуването на животоспасяващи медикаменти. 

Конкурент е българска рок група създадена през 1986 г. от Емил Анчев. През годините са направили множество концерти както в България, така и извън нея. Били са подгряващи на изпълнители като Whitesnake, Toto, Glenn Hughes и Deep Purple. При участията си във фестивала World Music Fair дели сцена с групи като Scorpions, Toto, Rammstein, Iron Maiden, Yngwie Malmsteen и мн. др. С Deep Purple свири на престижния фестивал Montreux Jazz Fest, където групата участва в две поредни години.
През 1996 г. френският музикален канал MCM излъчва два видеоклипа на Конкурент – "Do You Wanna" и "Leave Me Alone", впоследствие номинирани за годишните награди на МСМ в категорията “Видеоклип от Източна Европа”, а самата група – за “Рок група от Източна Европа”.
През 1997 г. Конкурент става “рок-група на България” на конкурса "Национални поп и рок награди", организиран от БНТ и НДК, а по-късно представя албума си "Нещо Влажно" на ежегодния световен музикален панаир World Music Fair в Германия, което печели международна популярност на групата.
През 2010 г. групата е съпорт-бенд на AC/DC в София пред 85 000 зрители – рекорд за страната !

Група Хоризонт е една от малкото български групи, която устоява на своя стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност, а работи последователно. Това го доказват все по-голeмият брой искрени почитатели на тяхната музика. Над 3000 концерта и клубни изяви в България и чужбина (Южна Корея, Дубай, Унгария), участия на международни фестивали, песен, издадена от EMI в САЩ (“Ще избягам”), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, за 5 дни посетени над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо. Хоризонт са сред финалистите на "Златния Орфей" 1994 г., група на годината за 1997 г., печелят приза рок хит на 1997 г., рок група с най-много изяви в страната за 2005, 2006 и 2008 г., през 2011 г. „Сълзите ти вярват на моята длан” успява да се задържи пет поредни седмици на първо място в ТОП 20 в класацията на БНР, песента "Време" печели второ място в годишната нет класация "Българската музика" за 2012 г., а през 2013 г. Хоризонт печелят наградата на публиката в конкурса "Златна пролет" с песента си "Сияеща звезда". Групата има издадени четири албума: „Нарисувай“ (1996), „Нежно“ (2003), „Откривам злато“ (2007) посветен на българските медици в Либия и "Прекалено любопитни" (2014), . Автор на музиката и текстовете на повечето песни на групата са дело на фронтмена Валери Славчев . Клипове са заснети на песните „Нали решихме така“, „Нежно“, „Не заспивам без теб“, „Счупи иглата в леда“, „Чувствам се обсебен“, „Ще избягам“, „До последен дъх“, „Да те жадувам“, " Нали мъжете не плачат", "Сълзите ти вярват на моята длан", "Време", "Тъгувайки за любовта", а „Рок банда“ е филм посветен на групата. Хоризонт са приели 1994 година, като година на своето професионално стартиране, въпреки, че самото създаване на групата е през 1984 г. от фронтмена Валери Славчев. Годините от 1984-1994 г. са от така наречения техен романтичен ученически период, време, в което момчетата се изявяват в средношколски рок фестивали и читалищата из страната.

Ако искате да разберете повече за бандите, да помогнете на една нуждаеща се жена и да послушате качествен рок – 27 ноември, от 20:00 ч. в клуб "Библиотеката".

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина