Най-после: Махат падащите стъкла от тавана във фоайето на Централна поща

Евала

Истинското градско лятото вече е вътре – жежко, мръсно и прашно (СНИМКИ)

Шест месеца след първия сигнал на Под тепето от държавната структура предприеха някакви действия за обезопасяване и ремонт

Таня Грозданова

През изминалата година екипът на Под тепето не веднъж сигнализира, че в голямото фоайе на Централна поща в Пловдив сезоните съжителстват с клиентите. Зимата там имаше сняг, през пролетта наводнения,  а сега вътре се е настанило жежкото и прашно пловдивско лято.

Падащите стъклени и дървени панели от декоративния таван пред Колетната служба, месеци наред бяха обезопасени с жълта лента, закачена на няколко стола. Във времето само дупките ставаха по-големи и оградената зона растеше с всеки изминал месец, а стъклата си падаха свободно, като презрели плодове.

На фона на тази безстопанственост наследството на бележития за града ни Георги Божилов – Слона, се разпада пред очите на пловдивчани. Няколкометровата мозайка, експонирана в същото фоайе, е в покъртително състояние, тъй като тя е изложена непрекъснато на капризите на времето. Цели парчета от мозайката вече са паднали, а по други се виждат следите от теклата вода.

Течовете в покрива на пощата безпрепятствено проникват през огромните дупки в тавана и спокойно пропускат дъжд и сняг в обществената сграда. За всичко това сме писали и търсили отговорните нееднократно.

Относно този проблем в края на април наш репортер се срещна с изпълнителния директор на „Български пощи“ Деян Дънешки. Тогава той заяви, че се предвижда лек ремонт на сградата, визирайки течащия покрив. „Разходите за ремонт на цялата сграда са огромни, а ние сме в съдружие с Тодор Колев,  който притежава почти 2/3 от сградата. В моменти на съдружие, финансовата част е много деликатна и трудна“, коментира Дънешки.

Два месеца след неговото обещание днес за пръв екипът ни забеляза някакви дейности по решаване на проблема. От сряда сутринта работници свалят счупените стъкла и увисналите прогнили парчета шперплат. Отгоре зейват ръждиви греди и странно струпани върху тях камари плоскости.

На въпрос на Под тепето, дали само свалят счупените и опасно висящите, или ще има и нови пана за тавана, работниците отвърнаха, че уж такава била идеята, но още не са получили нови пана.

Припомняме че, по думите на Дънешки ще се изчака подходящото време за ремонт на самата сграда, и ще се обмислят варианти за опазване наследството на Слона. „Не знаем дали ще успеем да реставрираме мозайката в идеалния й вид, но поне ще се опитаме да я съхраним“.

Освен за ремонти директорът ще трябва да помисли и за ежедневната поддръжка на фоайето, защото ежемесечните посещение на пловдивчани там показват, че то дори се мете избирателно. Има зони, които не са виждали чистене от години.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.