Изчистиха графити от читалище в центъра

Градът

От Чистота веднага се отзовали на молбата на служителите

Читалище „Хр.Г.Данов“ в подножието на Бунраджика стана като ново. Бригада на общинското предприятие „Чистота“ от рано тази сутрин се захвана с премахването на десетките графити от външните стени на сградата, които бяха трупани с години.

Както ви информирахме преди няколко дни, кварталната библиотеката към читалището в район „Централен“ на бул.“Шести септември“ 128 организира единствената по рода си открита лятна читалня на сянка до сухия фонтан „Дюни“. Там от понеделник до петък преди обяд може да почетете свободно, вестници, списания и художествена литература на фона на тиха музика. Тогава библиотекарите се притесняваха от неугледната стена на лятната читалня и съвет на наш репортер се обърнаха към районното кметство и ОП-то за съдействие.

От читалищното настоятелство са изключително благодарни на директора на „Чистота“. Той дошъл на място часове след сигнала им и направил оглед, а днес сутринта бригадата вече се захванала със задачата. За няколко часа те заличиха драсканиците върху сградата на Народно читалище „Христо Г. Данов“, което е на гърба на кино „Екоплекс“ . Около обед работата бе свършена, а служители ръчен труд пометоха околното пространство.

Премахването на графитите става със специален пясъкоструен апарат, а самият процес отнема много време. Освен това използваният ситен пясък се разпръсква във въздуха. Общинската фирма извършва тази услуга вече 6 години.

Припомняме, че читалището е сред първите средища за родолюбие на територията на Пловдив. Създадено в някогашната махала Мараша, по примера на основаното през 1869 г. Българско читалище – Пловдив, то е наречено Родолюбие. В него членуват неколцина настроени за бунт против турската тирания младежи, най-известният от които е чизмаря Кочо Честименски.  В началото на ХХ век негов патрон приема да бъде кметът на Пловдив Христо Г. Данов. Издателят дарява 200 тома от личната си библиотека. В сегашния си дом читалището се нанася в края на 70-те години.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.