Изтриват надписа ВМРО от Джендема в арт акция

Евала

Отстраняват завинаги натрапчивия графит на 12 чай

Image title
В деня, в който бТВ организира кампанията „Да изчистим България“, група артисти са избрали алтернативен подход, с който да подкрепят мисията. Сдружение „Изкуство днес” и Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”стартира акцията „Erasing- изтриване”, организирана от Емил Миразчиев. В нея ще бъде изчистен завинаги скандалният надпис на ВМРО от скалите на Джендем тепе.
Досега не се намери воля за премахването му въпреки недоволството на пловдивчани и съдебните дела по неговата неправомерност. Освен многото физически боклуци, с които е осеяна страната ни, съществуват и такива, които замърсяват нашата визуална и духовна среда. За нас, като творци, тази чистота е важна и пораженията от безотговорното отношение, арогантност и манипулативност са далеч по-вредни за обществото, коментират от сдружение „Изкуство днес“. Изтриването на графита ще стартира в събота от 11 ч.
Стартира проектът URBAN DREAMS в рамките на международния проект HEICO „Наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство“
Първата акция „Erasing” е и отворена покана към всички творци в България да изпратят свои проекти до 20 юни 2012 г. за художествена интервенция в градското пространство на Пловдив.
Кулминацията на проекта URBAN DREAMS ще се състои през месец октомври с паралелна изложба-архив от досегашни художествени практики в публични пространства от България, Германия, Словакия, Молдова, Грузия, Армения, Италия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Румъния.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.