4 000 заглавия в антикварна съкровищница

Евала

Книжарница „Консервна“ отваря на „Улица Отец Паисий“

Петя Терзийска

Image title
Антикварна книжарница, носеща нестандартното и същевременно литературно име „Консервна“ (вероятно собствениците са поклонници на Джон Стайнбек) официално ще отвори врати по време на фестивала „Улица Отец Паисий“. Дори фасадата на книжния рай е като архивна картичка- супер стара дървена дограма, не по-млади ролетни щори, вписващи се съвършено в сградата край ресторант Ереван на Отеца. Всеки любител на мириса на хартия и аромата на мъдрост ще бъде хипнотизиран, когато се телепортира в тези няколко квадратни метра- те отнасят човека в далечно време, някъде в началото на миналия век. 

В антикварната съкровищница, която заема цели два етажа, могат да се намерят книги на всякаква тематика. Като започнем от шедьоврите на западноевропейската и руската литература, минем през различни научни ръководства и достигнем до многоезични речници за всеки, който има желание да обогати познанията си по даден чужд език. Тук дори и децата ще останат доволни, тъй като книжарницата разполага с набор от детски книги, чийто брой ще нараства с времето. Така родителите имат рядко срещаната в наши дни възможност да предложат на децата си безценни произведения, при това потопени в уникална атмосфера. Чудесна възможност се предлага и на колекционерите, защото сред изобилието от книги се откриват стари златни поредици. Сред близо 4 хилядите заглавия има такива, които дори в библиотека рядко можете да намерите.

Вторият етаж на книжарницата е оформен като читалня и позволява на всеки да се отдаде на любимата книга, необезпокояван от случващото се навън. Старите дървени мебели, многобройните антикварни книги и предмети, дебелият пепелник на масата, подредени грижливо по рафтовете, ще ви заковат в читалнята дълго, тъй като няма да усетите кога отлита времето. В „Консервна“ то е спряло някъде в началото на миналия век. 

На този етап книжарницата разполага само с книги, но собствениците имат сериозни намерения с времето да развиват идеята си и да превърнат помещението в любимо място за всеки почитател на антиквариата и книгата. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.