Изпод тепетоКултураМненияНовини

Деца от „Столипиново“ гостуваха в Градската художествена галерия, някои от тях за втори път

Нови групи ученици между първи и четвърти клас на ОУ „Найден Геров“ и ОУ„Кирил Нектариев“ от мултиетническия квартал „Столипиново“  гостуваха на Градска художествена галерия – Пловдив по инициативата  „пАРТтньорство“. Тя е организирана  от Фондация „Пловдив 2019“ като  част проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ с водеща организация Община Пловдив.

Повечето момичета и момчета за първи път влязоха в изложбена зала – в постоянната експозиция „Цанко Лавренов“ на ул. „Артин Гидиков“ № 11 в Стария град. Оказа се, че някои деца от предишната група са изявили желание да дойдат отново и за тях обстановката вече беше позната. Инициативата е образователен процес в реална творческа среда, който цели да стимулира използването на изкуството и културата като средства за общуване.

Въпреки затрудненията с българския език за някои от по-малките ученици любопитството им беше неподправено и желанието да общуват с произведения на изкуството – искрено. След като разгледаха картините на Лавренов и си направиха снимки край тях, децата сами влязоха в ролята на художници и създадоха свои рисунки. На тръгване получиха подаръци от галерията и обещаха отново да се върнат.

В проекта участват още три културни институции в града: Народна библиотека „Иван Вазов“, Държавна опера – Пловдив и Регионалният етнографски музей.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина