Продадоха тютюневия склад на прочутия магнат Магърдич Томасян

Забравеният град

Купувач е предприемачът Стефан Папалезов

Запазват външността на сградата на „Велико Търново” и „Руски”, правят офиси и лофт жилища

Тютюневият склад на знаковия в миналото цигарен магнат Магърдич Томасян е бил продаден, научи Под тепето. Гордо стърчащата масивна сграда на „Велико Търново” и „Руски” вече се ремонтира от новия собственик- предприемачът Стефан Папалезов. Сделката за бившия Стоматологичен факултет е реализирана преди няколко месеца. Наследниците на Томасян, при който на занаят се е учил самият Зино Давидов, са решили да се разделят със собствеността си, пустееща от 2008г. Складът търсеше своя купувач дълго време, но заради огромните си обеми такъв не се намери.  Десетилетие хората от рода Томасян единствено плащаха данъци за привилегията да са част от тютюневата история. Всяка година потомците брояха близо 50 хиляди лева на община Пловдив, като около 40 000 лв. от тях бяха такса смет, а останалото- данък сгради.

Постройката на арх. Попов не е паметник на културата. Строена е през 1923г. и е оцеляла много изпитания, защото е изключително солидна. Парцелът е близо 4 хиляди квадратни метра, а застроената площ е над 10 хиляди квадратни метра. Инвеститорът Папалезов ще запази цялата външна част на сградата, а вътре ще се правят офиси и лофт жилища.    

Историята Томасян

Магърдич Томасян е един от индустриалните символи на седемте тепета. През 1872 година, едва 15-годишен, основава собствена фирма за преработка на тютюн. В последствие, пловдивските фабрики Томасян се превръщат в едни от най-крупните производители на цигари в Южна България. През 30-те години на 20 век произвеждат рекордните 1 млн. цигари на смяна и са били сред 10-те най-големи данъкоплатци в страната. Марката папироси Томасян е известна с високото си качество на произвежданите цигари, направени от новоселекциониран по- евтин тютюн. Печели златни медали на международните изложения. Национализацията през 1947 година слага край на фамилното производство, което се влива в пловдивския гигант Родопи.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.