МненияПод ножа

Ремонтът на вековната къща на Главната – Лъскаво отвън и гнило отвътре

Смрад, цигари и паяжини като корабни въжета, така изглежда сградата на Главната с прясно реставрираната фасада

Общинските еколози не могли да влязат в имота

Сграда строена в началото на миналия век, с наскоро ремонтирана фасада, с два магазина на нивото на улицата и вход с реклама на голяма туристическа агенция. Така изглежда началото на Главната откъм страната на Одеона. Достойно за ларгото на древен и вечен град като Пловдив. Страшното идва, когато надникнеш в задния двор и попаднеш в … къща на призраци.

Още по-страшно е когато призраците са съвременни обитатели, на който не им дреме в каква кочина въртят бизнес.  

Под тепето ви разказа за ремонта на фасадата на емблематичната сграда преди двадесетина дни. Тя е построена в началото на ХХ век по по проект на архитект Михаил Ненков, активен именно в годините след 1900-ата година до средата на 20-те. Той е автор на много сгради в Пловдив, сред които сградата на днешното Гръцко консулство и сградата на хотел „Париж“ на ъгъла на улица „11-и август“. 

Днес неговото архитектурно наследство в началото на Главната улица е лъскаво отвън и гнило отвътре. Наследниците на красивата къща са я оставили на произвола на съдбата от страната, която е невидима за централната търговска улица. Състоянието ѝ лъсна, след като част от оградата и стена на имота в задния двор се срутиха върху археологическите артефакти на Одеона.

Влизайки във вътрешността на външно красивата постройка става ясно, че нито наследниците, нито наематели и се грижат за нея. Видно е, че дори проверки за пожарна безопасност не са правени. Фасовете са по цялото стълбище от втория към третия етаж. Прозорците на красивите вити стълби са или счупени или заковани. През пролуките се вижда, че целия заден двор е джунгла от саморасляци.

Дори на единствения обитаем първи етаж, с един единствен работещ офис, паяжините са буквално като корабни въжета, а смрадта на застояло, котки и урина е трудна за дишане.

Екип на отдел Екология от кметството на район „Централен“ се е опитал да огледа застрашително увисналото дърво над археологическите разкопки, не е успял да влезе в имота вчера. Потърсено е съдействие от полицията за осигуряване на достъпа, каза пред Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Българинът е най-големият мундар на света, може би с изключение на индийците. Фасове, семки и кучешки ла–йна са навсякъде. Мисленето му е приматско, очаквам скоро до кучешките да се появат и човешки, защото кучетата са такива, каквито са стопаните им!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина