АктуалноГрадътКултураНовини

Затварят част от възрожденска къща в Стария град

Градската художествена галерия рамкира графиките в мексиканската си експозиция

Една от най-интересните постоянни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив, намираща се възрожденска в Стария град, е затворена за посещения. Новината потвърдиха от ръководството на ГХГ-Пловдив.

Става дума за експозицията на мексиканското изкуство, която е разположена на първия етаж в къщата на търговеца Крикор Месробович, на ул. „Артин Гидиков“ №11. До нея няма да имат достъп пловдивчани и гостите на града за кратък период от време, обявиха от галерията.

„Екипът на галерията извършва дейности по обновление и преаранжиране на експонатите. Над 50 графични произведения на мексикански художници са в процес на рамкиране. Това е причината за затварянето на първия етаж от къщата„, поясниха от ГХГ.

Стана ясно още, че почистване и частични реставрационни намеси се извършват върху култови и битови предмети, представящи доколумбовото изкуство.

Не е ясно точно колко време ще отнемат тези дейности.

Припомняме, че експозицията е създадена през 1981 г., благодарение на голямо дарение на изкуство от Мексико по случай 1300-годишнината на българската държава.

На втория етаж в къщата на ърговеца Крикор Месробович е разположена постоянната експозиция на големия български художник Цанко Лавренов, която продължава да приема посетители.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина