АктуалноБългарияКриминалеНовини

Задържаха повреден автобус без технически преглед на пътя Пловдив-Пазарджик

Малък автобус с пътници, извършващ превоз по маршрута Цалапица – Пловдив бе задържан днес по време на Мащабна специализирана операция на Пазарджишко шосе. В акцията участват „Пътна полиция“, и представители на агенциите: „Автомобилна администрация“, „Пътна инфраструктура“, „Митници“, НАП и Инспекция по труда“.

Съвместните проверки са насочени към спазване на правилата за движение по пътищата, техническата изправност и регистрацията на МПС и теглените от тях ремаркета и полуремаркета, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Красимир Нешев.

Спреният по метода „всеобхватен контрол“ автобус е превозвал пътници със спукано предно стъкло, което е абсолютно недопустимо. Освен това МПС-то няма преминат технически преглед в законоустановения срок, уточни главният инспектор.

На водачът на автобуса е съставен акт за установено административно нарушени, а превозното средство принудително се спира от движение до отстраняване на техническата неизправност. Паричната санкция за двете нарушения сумарно може да достигне до 500 лева, съобщи още Нешев.

Вниманието на проверяващите е насочено и към изискванията за допустими маси и размери на товарните автомобили. Със специален мобилен товарен кантар се проверява тежестта на камионите.

Следи се и за времената за управление и почивка от водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари.

Гл. инсп. Красимир Нешев обобщи, че повечето от установените над 30 на брой по време на акцията, от 9 до 12 часа, нарушения са по Закона за движение по пътищата. Сред тях най-честите са: неизползване на обезопасителни колани и неспазване на пътна маркировка. В един от проверените автомобили е пътувало малко дете без столче за безопасността му.

Има констатирани и 6 незаплатени такси към БГ тол от предишни периоди.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина