БългарияЗдравеНовини

БЛС: Системата не е подготвена за изцяло електронни рецепти

Българският лекарски съюз смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на 1 април на гратисния период за използване паралелно на хартиена и е-рецепта. От съсловната организация на лекарите очакват отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент, пише Mediapool.

За съжаление, предоставеният гратисен период от министър – председателят акад. Николай Денков не беше използван по целесъобразност. За тези над 4 месеца разговори между Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени. А сформираната работна група по темата изобщо не е започвала дейност, твърдят от съсловната организация на лекарите.

Предоставената възможност да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение дори и да няма интернет свързаност не решава поставените от нас проблеми.

От Лекарския съюз обръщат внимание, че все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас.

“Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания? Остава поставеният от нас въпрос по какъв начин ще се извършва електронно предписание на продукти от лекари, които нямат регистрирано лечебно заведение и/ или електронен подпис, както и членовете на БЛС, които не практикуват, напр. Пенсионерите, и не могат да се регистрират в системата и да издават електронни предписания?“, коментираха от БЛС.

В рамките на гратисният период не са били реализирани и пилотните практики, в които изцяло изписването на медикаменти да бъде на електронни рецепти, за да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Всички тези въпроси Българският лекарски съюз е поставил и на вниманието на МЗ.

„Заявяваме, че Български лекарски съюз винаги е бил за дигитализацията в сектора, без обаче това да превръща, когото и да е в нейни заложници“, казаха от съсловната организация.

Според БЛС алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена.

Преди ден пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров каза, че в другите европейски държави лекарите все още могат да предписват на хартиени рецепти и пациентите да си купуват лекарства с хартиени рецепти и българските лекари и пациенти следва да имат същите права.

„Електронната рецепта е необходима на определени хора просто да събират анализ за свои нужди, но не за нуждите на обществото“, каза още Маджаров.

Според него електронните рецепти са пример за налагането на нещо, без да се направят предварителни изследвания и анализи, без да се стъпва на базата на данни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина