АктуалноБизнесГласовеГрадътНовини

В и К – Пловдив иска близо 3 лева за кубик вода

ВиК оператора в Пловдивска област предлага комплексната цена на услугите /доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води/ за 2022 г. да се увеличи от 2,237 лв./м3 с ДДС до 2,956 лв./м3 с ДДС. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бизнес плана на дружеството в КЕВР. В обосновката на оператора се посочва, че предлаганата цена е под нивото на социална поносимост за областта – 5,56 лв./м3 с ДДС.

За да постигне подобряване на качеството на ВиК услугите през периода 2022-2026 г. дружеството трябва да акумулира съответните приходи, които да гарантират, че целите ще бъдат постигнати“, пише в инвестиционната програма на местния ВиК-оператор.

В аргументите си за искания скок от над 30 на 100 ръководството на ВиК посочва още: значително увеличените през последната година на разходи за материали и външни услуги, сред които са драстичното поскъпване на тези за доставка на електроенергия от свободен пазар. Другата причина е ежегодният ръст на работните заплати на заетите в дружеството с 15%, договорен със синдикатите.

Омбудсманът Диана Ковачева изрази в становище пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) несъгласието си водата в област Пловдив да се вдигне с 32% спрямо 2021 г. 

Тя коментираха, че предлаганото увеличение е недопустимо, особено в условията на кризи. Специалистите на обществения защитник подчертават, че цената на водата в пловдивско ще бъде увеличена и през 2026-та година с още 62%, като един кубик ще струва 3,61 лева.

По думите на проф. Диана Ковачева през годините цената на водата, предоставяна от местното дружество, се е повишила няколко пъти, но качеството й продължава да е незадоволително, в подкрепа на което са десетки жалби, получени в институцията на омбудсмана от жители на с. Брестовица, с. Свежен и други.

Тя напомня още, че в обслужваната територия от ВиК-Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения населени места, в които водоснабдяването не е нормализирано.

„Недопустимо е бедстващи граждани, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която освен всичко, е и с лошо качество.“

В становището на обществения защитник е обърнато внимание и на данните от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в у нас за 2020 г. на Регулатора, където оценката на КЕВР по 20 показателя за качество е „пълно неизпълнение“.

Операторът в Пловдив не постига 11 от определените конкретни показателите, сред които  „общи загуби на вода във водоснабдителната система“, „Рехабилитация на водопроводната мрежа“, „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, пише омбудсманът.

Несъответствия с нормативните изисквания за качество показват и  резултатите от извършените анализи по радиологични показатели на питейна вода през периода 1.10.2022 г. – 31.10.2022 г.“, допълва тезата си омбудсманът и в заключение настоява КЕВР да не одобрява ценовото предложение на ВиК – Пловдив.

Ако регулаторът одобри Инвестиционни план на ВиК – Пловдив, то пловдивчани ще плащат 2,95 лева за кубик, вместо 2,23 лв. с ДДС както досега.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. е как, спартакчо гербавия суджук и другите алигатори от сикаджисйката клика искат кинти за бело, мерцали и барцелонски хижи,,,дайте им бе хайвани клети, дайте им на зиковците и тотевците

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина