АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораНовини

Зоната около Дондуковата градина да е пешеходна

Какво ще стане със служебните паркоместа по ул. „Христо Г. Данов“ там?

Превръщането на част от красивата историческа улица „Христо Г. Данов“ в сърцето на Пловдив в зона само за пешеходци е идея, която Под тепето ви представи преди близо половин година. Това се случи по времето на старта на реконструкцията на първия обществен парк в България след Освобождението. Тогава кметът на район „Централен” Георги Стаменов за пръв път разказа идеята си, касаеща отсечката от кръстовището с ул. „Бетовен“ до това с ул. „Цар Калоян“.

По думите му, това ще оформи микрозона, освободена от автомобили, с приоритет хората, така че те да могат да се движат необезпокоявани и ще доведе до още по-добро обживяване на пространството около Дондуковата градина. Времето през, което тече реконструкцията на парка е идеално за тестване на тази идея, смята Георги Стаменов.

Репортер на Под тепето провери на място какво мислят преминаващите по улицата пешеходци, устремени към ЕВН, Природонаучния музей, кметството на районен Централен, сградата на КНСБ и Домът на младоженците, които се намират в този участък.

99 на 100 от запитаните адмирираха идеята за повече пешеходно пространство, без паркирали автомобили на улицата.

Единият процент несъгласни се оказаха работещи в Енергото, собственици на електрически коли, които ползват зарядната станция там, както и такива с търговски обекти на улицата.

По отношение на паркоместата в участъка – най-голям е броят на тези, за които абонамент на Община Пловдив плаща ЕВН /повече от 10 бр./ , има още по 1-2 на кметството, музея, синдиката и ОП „Радостни обреди“, показа репортерската ни проверка.

Дебатът възможно ли е зоната около Дондуковата градина да е пешеходна все още е на дневен ред.

„Възможно е да се случи, като всички си отговорим на въпроса „дали искаме повече пространство на пешеходци, или паркинг на редица институции“, коментира районният кмет Георги Стаменов.

Той е категоричен, че районната администрация може да се лиши от служебните си места за паркиране на улицата.

Във връзка с недоволството, което ще предизвика решението за цялостна или частична забрана за паркиране по улицата, Стаменов напомни, че преди години Главната на Пловдив също е била булевард и превръщането и в пешеходна също не е било одобрявано от всички пловдивчани. Връщайки се в миналото, същото бе и по време на дебата за бъдещото на Капана, допълни той.

П.П.: Остава въпросът какво ще стане със служебните паркоместа по ул. „Христо Г. Данов“ в тази отсечка. Този въпрос, при консенсус за цялостната визия, може да бъде решен административно, а превръщането на зоната в пешеходна би трябвало да стане с акт на Общинския съвет.

А Вие, искате ли това да се случи?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

18 коментари

  1. Супер, само дано ремонта има нещо бегло общо с оригинала от 19 ве. Освен това е крайно време да се смени името и, стига окупаторски варяжки имена и измислени названия!

  2. Има проблем в района и той се създава от администрацията и от немислищи журналисти. В жилищен район не можеш да лишиш жителите от колите им, след като не си направил места за паркирането им. Това е тъпа популистка идея, която говори за некомпетентна администрация и журналистическа недомислица. Има професионален подход със становища на професионалисти и мнението на живущите в района, което е абсолютно необходимо за вземане на решение. Това е модерният, европейски начин за решаване на локални проблеми, останалото е соц. и ГЕРБ решения- ние знаем, защото сме на Влас.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина