АктуалноБизнесГрадътИмоти в ПловдивНовини

С 15% са скочили цените на жилищата в Пловдив

Има ли балон на пазара на жилищни имоти? Вижте анализа по този въпрос на д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет – ВИДЕО

„Covid даде много силен ракурс на пазара за жилищни имоти и броят на сделките се изстреля с много голям темп. 2021-ва е бонус годината на пазара, кой каквото взел – взел, обикновено такива години много рядко се повтарят. След това пазара лека-полека започна да се укротява.“ Това, което се случва обаче не е намаляване на броя на сделките, а намаляване на темпа на ръст на пазара. този анализ направи д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет Варна, по време на бизнес форума „Предизвикателствата пред пазара на имоти“, който се проведе в Пловдив в понеделник.

На него участниците отчетоха, че пазарът продължава да расте, но с по-бавни темпове.

Средните цени на жилищните имоти в Пловдив са нараснали около 15% на годишна база, съобщи д-р Мирослав Владимиров, позовавайки се на данните от Агенцията по вписванията, НСИ и Евростат.

По думите му, със среден ръст от 4.96%, който тази година ще се увеличи с 2-3 на 100 заради високата инфлация, не е близо до критерия да бъде свръхнадценен.

Има ли балон на пазара на жилищни имоти? Сега ли е моментът да купим жилище, или е по-добре да изчакаме? Кротна ли се пазара? Високи ли са цените? Ще падат ли? Вижте отговорите на тези въпроси в следващото видео.

Още по темата четете в:

Над 21 000 кв.м. жилищна площ строят в Западен

Кои са най-купуваните имоти в Пловдив

Как земетресението в Турция се отразява на строителния бранш?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина