АктуалноБизнесБългарияГласовеНовини

Как земетресението в Турция се отразява на строителния бранш?

Турските работници в България са отзовани и отиват да работят по възстановяване на пораженията от бедствието

Мирослав Язов: „Няма по-скъпо нещо от това да си строителен работник“ – ВИДЕО

Земетресението в южната ни съседка доведе ново, неочаквано предизвикателство пред строителния бранш у нас. От по-миналата седмица масово турските работници в сектора в България са отзовани и отиват да работят в тяхната си държава по възстановяване на пораженията от бедствието след опостушителните трусове. Това стана ясно днес, по време на бизнес форуми на Imoti.net, на който експерти в бранша обсъдиха предизвикателствата пред пазара на имоти в Пловдив.

На форум, който се проведе в Градски дом на културата „Борис Христов“, по темата „Новото строителство в региона – качество и цени“ говори предприемачът Мирослав Язов от Инвестиционна компания „Марково Вита Нова“.

Освен предстоящата дупка в пазара на работна ръка у нас, възстановителните дейности в Турция, ще повлияят и на доставката на материали за строителството, смята той.

Масово турски работници се прибират да работят по техните обекти, вследствие на което у нас ще има основен недостиг на работна ръка. Миналата година, покрай войната в Украйна, започнахме да купуваме материали от Турция и доста хора прокараха пътеки за доставки от Турция. Това също ще спре и ще окаже много сериозно влияние и върху материалите и върху цените на труда„, прогнозира Мирослав Язов.

По думите му, няма по-скъпо нещо от това да си строителен работник.

„Трудът на най-евтиния плочкаджия е 80 лева за квадратен метър.“

Той очерта проблемите пред инвеститорите и строителите на нови жилища в града, региона и цялата страна. Една от основните пречки за спазване на сроковете на проектите се оказва бюрократичната машина на администрацията.

„Повечето строителни обекти вървят с изоставане между 6 и 9 месеца само заради административната тежест“, разкри още Язов.

Вижте още по темата „Какви са предизвикателствата пред строителния бранш ?“ в приложеното видео.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. „Алоу, къде е . . . “ БУДАЛАТА ли?

   Иди погледни в огледалото (стъклено едно такова, лъскаво) и там ША ВИДИШ ПРОБЛЕМАТА!

   Учиш пет години в трети курс, драпаш, плащаш бакшишите на НеБеУу-то или ЮгоИзточния оНЕверситет и какво – фместо заслужена Доцентура…

   …разбира се, че Плочкаджията печели = понеже ПРАВИ, Човек Правяч, Homo Faber (RES, NON VERBA = ДЕЛА, НЕ ДУМИ) за разлика от инж. Спартак Байганьов яхнал комПЮТРЕТО и мастурбирВа на провала…

   ПАВАЖ който умее да реди плътно „на ветрило“ или луксозния едрия от дългите павета плюс бордюри или още по-специализираният КАЛДАРЪМджия ще печели повече и от „прост тъп плочкаджия“ докато ти с диригенЦката диплома по „хибридна спициялност“ от АМТИ +И +ЦИРК има да скимтиш да те „оправи“ някоя си Даржава дето хич я няма

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина