АктуалноБизнесЖивотНовини

Над 21 000 кв.м. жилищна площ строят в Западен

Снежана Стойчева: Новото строителство в Пловдив е по-търсено, но това влияе и на цената на старото строителство

Основните фактори, които ще определят развитието на пазара на недвижими имоти у нас през тази година са очаквани и се отнасят за цялата страна. Това са инфлацията, лихвените проценти по ипотечното кредитиране, разходите за строителство, демографската криза, политическата нестабилност, смята Снежана Стойчева, управител на водещия сайт за недвижими имоти, Imoti.net,

За да научим повече за пазарните нюанси в различни региони в страната, провеждаме дискусии с участието на икономисти, банкери, брокери на недвижими имоти. В градове като София и Пловдив, към които се насочва интересът както за работа, така и за живот, може да очакваме по-лесно справяне с изброените фактори“, сподели още тя пред „Под тепето“.

Относно намаляването на броя на сделките с жилища и оказва ли влияние това на цените им, Снежана отбелязва, че би трябвало, защото вече нито се продава, нито се купува на всяка цена.

Но в същото време цената на новото строителство не очакваме да бъде по-ниска, напротив. Новото строителство не само няма да поевтинее, а е възможно и да поскъпне, защото цената на труда в строителството поскъпва. Новото строителство е  по-търсено и с по-добро качество, но то влияе и на цената на старото строителство. Купувачите, които искат да се нанесат веднага и да не рискуват предпочитат старо строителство и са по-склонни да платят повече за това“, допълни управителят на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net.

През миналата година Пловдив се нареди след София според площта на започнатото жилищно строителство, малко над 1 млн кв.м. В кои квартали на Пловдив предстои изграждането на най-много жилищна площ?

Строителството на над 21 000 кв.м. жилищна площ е започнато в кв. Смирненски, почти 18 000 кв. м. в кв. Тракия, в Остромила – почти 12 000 кв. м., а в Южен – 8500 кв. м. Другите райони, в които е стартирало строителство на жилища с площ над 4 000 кв. м. са Марица – север, Център, Коршияка и Христо Ботев – Юг.

Как се финансират сделките с имоти – с пари в брой или с банков кредит?

В последните година – две все повече жилища се купуват с налични средства т.е. спестявания, като защита от инфлацията. И това не е само от спестявания в банките. Вероятно това са средства от продажба на други имоти, спестени и съхранявани по друг начин средства. Именно затова можем да кажем, че инфлацията в по-голяма степен предизвиква пазара на имоти, отколкото лихвените проценти. Заради инфлацията свободните пари се инвестират в недвижими имоти. С банков кредит са между 30 и 45% от сделките. Различно е в различните региони. Как е в Пловдив ще разберем на форума в понеделник – 13 март в Дома на културата.

Очаква ли се сериозно повишение в лихвите за жилищно кредитиране?

В момента в България лихвите за ипотечно кредитиране са под 3% и са сред най-ниските в Европейския съюз, които се движат от 1,7 до 4,7%. Очакванията са за незначително покачване през тази година – под 1%.  Доста далеч сме от лихвените проценти на ипотечни кредити, които има в Унгария, например.

Повече информация за имотния пазар в Пловдив ще бъде представена по време на бизнес срещата на 13 март, от 14:00 часа в Дом на културата и спорта. На нея експерти ще анализират и обсъдят предизвикателствата, статистиките и бъдещите прогнози за имотната среда в Пловдив и региона. Бизнес форумът се провежда в подкрепа на фондация „Очи на четири лапи“ кучетата – асистенти, които се обучават за водачи на слепи хора, асистенти на деца с диабет, аутизъм, деца и възрастни с двигателни проблеми. Всеки от присъстващите на събитието ще има възможност да подкрепи каузата при желание от негова страна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Има ли нормален човек да купи ново строителство с лепени външни и вътрешни стени с пяна при едно земетресение ще има масово падане на стени ,

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина