АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияОбщина ПловдивПод лупаРазследване

Родители протестираха за състоянието на новата ДГ Каменица

Теч на покрива е вероятната причина за мухъла и влагата в помещенията

Кметът се срещна с недоволните, а от фирмата-изпълнител на обекта ще трябва да отстранят в най-кратки срокове всички нередности по сградата

Десетки родители на деца, които се възпитават в детска градина „Каменица“ в район „Централен“ протестираха тази сутрин заради състоянието на новата сграда на забавачката, в която трябва да бъдат преместени децата от началото на идния месец.

Припомняме, че потресените семейства се обърнаха към Под тепето показвайки Потрес: Течове, мухъл и дрънчащи парапети в новата сграда на ДГ ”Каменица“ – ВИДЕО. Кадрите са заснети от родители – доброволци, които са помагали с пренасянето на играчки от старата сграда в новата. Те съобщиха, че са сигнализирали за опасното състояние на новата забавачка Община Пловдив преди седмица, но не получили отговор.

На протеста им днес дойде лично кметът Костадин Димитров, който от първо лице се убеди в ужасяващите гледки вътре.

Още когато влезнахме ни посрещна една дупка на тавана – забелязахме много проблеми по таваните, паднала мазилка заради течове и отворени дупки в гипсокартона. Когато започнахме да се качваме към втория етаж, стана още по-трагично. Във всяка една стая има проблеми.

В стаята, където трябва да спят децата, е избила влага, дори около контактите. Мирише и въздухът е застоял. Абсурдно е да позволим децата ни да влязат тук след седмица”, коментира Георги Плачков.

Той разказа още, че когато заедно с други майки и бащи излезли на терасата, която опасва занималните и спалните помещения, видели опасните парапети и веднага сигнализирали директора на детската градина г-жа Илияна Христова.

Същото е положението и с голямата тераса, на която се излиза от коридорите. Тя е предвидена за открито пространство за игра и сцена за събития, разказа Христова пред репортера ни. На нея от лявата страна при хващане за парапета, той дава откат от 5-8 см.

След видяното притеснените родители започнали да обикаляме, за да се уверят как е построена цялата сграда.

Забелязахме, че парапетите са пред падане – крепежни елементи няма. Това са стъкла с височина от 1,4 м. височина от основата. Те могат да паднат дори без голямо напъване. Ситуацията е трагична!“ – категорични са родителите.  

Хората настояват за спешен основен ремонт. Те са категорични, че козметичните поправки няма да са достатъчни и по-скоро временно ще замаскират проблемите, вместо да ги отстранят.

Родителите настояват докато не се направи това децата им да останат в старата детска градина.

След огледа, на който присъства и ръководителят на обекта от страна на фирмата-изпълнител „Ринг П“ ООД – инж. Иван Георгиев, кметът Костадин Димитров заяви, че Община Пловдив, която е възложител на проекта, е настояла за отстраняване на проблемите в най-кратки срокове.

От своя страна инж. Иван Георгиев каза, че по време на проверката на комисия за пускане на сградата в експлоатация всичко е било наред и проблемите за възникнали впоследствие. Той допълни, че по тях вече се работи.

Очаквайте подробен репортаж във видеопдкаста ни „В Капана на Под тепето“ по-късно днес.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. ЧовекПРАВЯЧ = HomoFABER:
  https://www.youtube.com/watch?v=oWT_hGJj2Xs

  проф.д-р арх. БЕРБЕНЛИЕВ, Пейо –
  23.08.1923 – 28.05.1999:
  УАСГ, НИПК, МК, ICCROM, ICOMOS, UNESCO…
  – каквото успя да извърши през 60те, 70те и 80те години с Истинския НИПК не бива да се забравя, а периодически да се НАПОМНЯ.

  „OPUS BERBENLIEV“

  = Истинският НИПК който полагаше реални,, физически, дюлгерски грижи за архитектурните старини и ги реставрираха опитни професионалисти вместо днешното конферентно кудкудякане, дисертации и „хабилитации“ на мераклийки дето не знаят

  какво е, къде е и зашо е

  САНТРАЧЪТ…

 2. Този, който отговаря за образованието носи вина, що не си е проверил детската градина. Изпляска глупостта “веднага пенсионирам директорката”. Защо търсиш вината у другите. Ти си виновен, дълъг богат човек!

 3. са просто бомба в света на секса: твердая и продолжительная эрекция, силно сексуално желание, издръжливост и контрол на еякулацията, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:–- https://bitly.cx/sman

 4. Парите за качествен строеж са откраднати от герб! Толкова е просто! И сега още толкова за ремонт! Тъпанари и крадци! Вие ги избрахте и ще им го д…. е 4 г!

 5. Преди да се посочи един обект за приключен, никой ли от общината не ходи на обход и да се напише протокол, че всичко е наред?!
  Ако това се прави, кой е приел нещата в това състояние?!?!
  Глоби, уволнения? Кога?!

 6. Да идат пред къщата на баскетболиста и да го питат къде са милионите за детската градина. Разора града, бастиса детските градини и заряза всичко на пловдивчани.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина