АктуалноИзбор на редактораМненияНовиниОбразование в ПловдивОбщина ПловдивРазследване

Потрес: Течове, мухъл и дрънчащи парапети в новата сграда на ДГ ”Каменица“ – ВИДЕО

Новата сграда на детска градина „Каменица“ на ул. „Богомил“ в центъра, която от 1-ви юли отваря врати за отглеждането и възпитанието на 130 деца на Пловдив, е в меко казано потресаващо състояние. Цветната фасада отвън крие гледки във вътрешността, които прилягат повече на изоставено заведение, отколкото на чисто ново детско такова, алармираха родители.

Ясно се вижда как по таваните и стените има мухъл и течове, не само в коридорите на забавачката, а и над креватчетата в спалните помещения за малчуганите.

Вода има в датчиците за дим и пожар, дори в плафоните на лампите, голяма част от тях вече са дефектирали.

Други светят като в дискотека и ще гръмнат всеки момент.

И това не е всичко в таваните зеят дупки.

Също толкова опасно за живота и здравето на децата е състоянието на парапетите по терасите на втория етаж, вижте в следващото видео колко са стабилни.

Припомняме, че изграждането на тази нова сграда е на стойност малко над 4 милиона лева, а средствата са осигурени по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив” по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът стартира през мандата на Здравко Димитров.

От управата на града през декември 2023-а съобщиха, че Новата сграда на ДГ „Каменица“ отваря врати в началото на следващата година. Тогава забавачката отвътре изглеждаше така, показват архивните кадри.

Строителството на детското заведение приключи през септември 2023-а г. с оповестяване от Община Пловдив, че „е изградено по всички съвременни изисквания за обучение и безопасни игри за деца.“

Към днешна дата ясно личи, че „европейските строители“ са си оставили ръцете в детската градина и тя е твърде далеч всички съвременни изисквания за обучение и безопасни игри за деца.

Няма как да не останеш потресен от това, което се вижда вътре. В стаите тече, таваните са пропаднали, вътре мирише на влага и мухъл!

Местата за новата група бяха обявени през април т.г., с явно закъснение от няколко месеца след обещаното през декември миналата година – Обявени са новите места в ДГ „Каменица“.

Първата копка на градината бе направена в края на есента на 2021-ва – Стартира изграждането на новата детска градина „Каменица“. Сумата за строителството ѝ е точно 4 142 234,88 лв.

Притеснените родители, чиито деца ще се отглеждат и възпитават там са поискали от ръководството на ДГ „Каменица“ да се изчака с преместването на групите, докато всичко се оправи. Според наши източници нямало как да се спре преместването.

Те сигнализирали за състоянието на новата сграда Община Пловдив още в понеделник, но до момента нямат обратна връзка по казуса.

Очаквайте продължение по темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

11 коментари

  1. Крайно време е този мишок Тютюков да бъде арестуван и изпратен на съд за всичките поразии които причини на пловдивчани. Той все-още продължава да се скатава в общинският съвет и да се опитва да плете нови интриги за далавери и кражби. Видов ден идва и няма къде да се скрие!

  2. Крайно време е този мишок Тютюков да бъде арестуван и изпратен на съд за всичките поразии които причини на пловдивчани. Той все-още продължава да се скатава в общинският съвет и да се опитва да плете нови интриги за далавери и кражби. Видов ден идва и няма къде да се скрие!

  3. Евтина бутафория, с умрели материали и какво друго са стане = гарантирано от ГЕПСИ

  4. Споделете ми Вие ,как може условието по търга да бъде “ цена “ за изграждането на детска градина. Утре могат и болница да построят с условие най-добра цена . Имах възможността да разговарям с фирмата за мебели която ми разясни “ какви да били изискванията по търга“ и не само.

      1. Един от най-недостойните кметове район „Централен“. Само хотелите на Тотев и далаверите на негови лични познати се уреждат.

    1. Сигнализирано е още в началото на седмицата,но до момента няма отговор . По-интересното е че строителен надзор е приел сградата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина