АктуалноБългарияГрадътЗдравеНовини

Пускат втори линеен ускорител в КОЦ-Пловдив

От днес в Комплексния онкологичен център ще могат да обслужват повече пациенти от Южна България, които се нуждаят от лечение. Това е възможно, благодарение на дълго чакания нов линеен ускорител от последно поколение за нуждите на Отделението по лъчелечение в Онкодиспансера на Пловдив. Модерната апаратура е инсталирана във база II на КОЦ – Пловдив,  намираща се на бул.“Александър Стамболийски“ №2.

Необходимостта от закупуването на още един ускорител от последно поколение е продиктувана от големия брой пациенти, обслужвани от онкоцентъра, който осигурява лечението на нуждаещите се от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и голяма част от област Хасково.

Броят на потенциалните пациенти е между 2,5 и 3 милиона души.

Това е втори такъв апарат за лечебното заведение. Животът на първия бе изчерпан изключително бързо заради непрекъснатият поток пациенти, който чувствително се е повишил през последните години. Лъчетерапевтичният комплекс и техниката в КОЦ-Пловдив се експлоатират под изключително голямо натоварване. Това налага неизбежни планови профилактики на ускорителя, лишаващи пациенти от пълноценна терапия.

Искане за още пари за нов линеен ускорител за КОЦ-Пловдив нажежи сесията

Линейният ускорител във втора база, който бе закупен през 2015 година е бил планиран да издържи 10 години. С оглед на по-голямото натоварване, на което е подложен, като работи по 15-16 часа на ден, се е изхабил за тези пет години.

При профилактиката му той не може да се ползва, а пациентите трябва да чакат. Само за 2019 година в Пловдив новозаболелите са над 3300 души.

КОЦ купува втори линеен ускорител за 5 милиона лева

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина