ИзбориНовини

Маркет линкс: ИТН и „Български възход“ не влизат в парламента

Доверието към Борисов се възстановява

Ако изборите бяха днес, „Има такъв народ“ и „Български възход“ биха останали извън парламента. Това показват данните от проучване на „Маркет линкс“, проведено сред 1024 пълнолетни лица в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Проучването, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и агенцията, показва още, че разликата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ се увеличава. Тя вече е достигнала 6,8%.

Според изследването ГЕРБ запазва първото място с  23.7% подкрепа, а ПП остават втори с 16.9%. Трети са от ДПС с 12,3%, а БСП е на четвърто място с 9,9%. „Възраждане“ е 8.7%. Подкрепата за „Демократична България“ е 7.8%.

Под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 3.9% и „Български възход“ на Стефан Янев с 2.5%, както и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2.5%.

Със сигурност ще гласуват 50% от анкетираните. Други 12% от тях заявяват категорично, че няма да участват във вота. Социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“ обаче прогнозира активността, сходна с тази от ноември миналата година.

Резултатите от анкетата покават, че доверието към политическите лидери спада. Изключение прави единствено Бойко Борисов, към когото доверието расте.

Президентът Румен Радев продължава да е най-харесваният политик. Той събира подкрепата на 47% от участниците в проучването. Неодобрението за него е 31%. Бойко Борисов е подкрепян от 24% срещу 62%, а подкрепата за Кирил Петков е 19% срещу 66%. На четвърто място се нарежда Стефан Янев, следван от Мая Манолова, Асен Василев и Корнелия Нинова.

Доверието към служебния кабинет се движи успоредно с доверието към премиера Гълъб Донев. Наблюдава се намаляване на подкрепата с 4% от август насам. В момента резултатите показват одобрение от 19%, а преди месец то бе 23%.

Социологът Добромир Живков коментира, че не е иключено да се стигне и до 9-партиен парламент. Според него изненади може да се очакват при „Продължаваме промяната“, но не в мащабите от изборите през ноември 2021 г. Той прогнозира, че редовен кабинет ще има поне за година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина