АктуалноБългарияВластГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Искане за още пари за нов линеен ускорител за КОЦ-Пловдив нажежи сесията

Шефът на Онкото: Ако спре да работи стария ускорител, да не чуе дявола, до там ще приключим

Йордан Иванов: Дeмократична България няма да бъде печат за разхищение. Цените са значително завишени

Актуализираха бюджета на Пловдив с 2,7 млн. лв.

Искане от Комплексен онкологичен център – Пловдив за 6 000 000 лева, с които да се купи нов линеен ускорител за лъчелечение, нажежи страстите в дебата по точката за изменение на бюджета на града по време на днешното редовно заседание на Общински съвет.

Костадин Георгиев от „Кауза Пловдив“ прочете предложение във връзка с писмо на вр.и.д. директор на общинското лечебно заведение доц. Тихомир Дерменджиев. Съветникът заяви, че шефът на КОЦ изостава в инвестиционната програма и му се обадил с искане да бъде отпусната по-висока сума по вече гласувано през миналата година решение на местния парламент. Той обясни че стойността сега било по-висока от тази в решението на Об С, защото в него не били включени разходи за СМР и преустройство на сграда за монтиране на апаратурата и направено пазарно проучване.

Колета му Йордан Иванов от ДБ обаче репликира, че в решението от 28.11.2020 г. на ОбС е записано, че се отпускат до 5 милиона лева и там е включена и стойността на строително-монтажните работи.

По думите на Иванов, твърдението, че е направено пазарно проучване за цената на апаратурата е лъжа. Съветникът обяви, че е получена само една оферта и припомни за други две предложения от фирми, чиито апарати са на цени съответно малко над 4 и 5 000 000 лева.

Той бе категоричен, че Дeмократична България няма да бъде печат за разхищение, защото цитираните в искането цени са значително завишени.

Пред местния парламент говори и доц. Тихомир Дерменджиев, който се аргументира така:

“Изчисленията в предходното ви решение са направени на база пазарни проучвания преди да поема поста. Ако не вземе решение сега ще се забавим и няма да имаме възможност да се възползваме от безлихвените заеми на фонда. Времето ни притиска и заради лечението на пациентите. Ако не направим нещо, ще изпаднем в невъзможност да ги лекуваме. Ако спрем работата, ние няма просто какво да правим там. Говорим за здравето и живота на пациентите. Спирането на работа на стария ускорител, да не чуе дявола, и до там ще приключим.”

След него думата взе д-р Веселка Христамян от ДБ, която каза на колегата си, че не е  чула аргументация, а само внушения, че ще спрат работа. Вие имате един работещ линеен ускорител, напомни тя.

“Ние не искаме пари от Общината, не знам дали това се разбра от предложението”, допълни доц. Дерменджиев.

2/3 от стойността на ускорителя ще бъдат финансирани по програма Джесика, а 1/3 са наши собствени приходи, уточни накрая той.

В крайна сметка предложението бе прието.

Общата актуализация в бюджета на Пловдив е с 2,7 млн.лв., като парите само се пренасочват от едни в други дейности.  Съветниците утвърдиха още 200 000 лева допълнително да отидат за капиталовата програма на район „Централен“ и 100 000 лева за „Тракия“. Отредени бяха и 49 000 лева за ремонт на покрива на ОУ “Димитър Талев“, близо 39 000 лева ще отидат за проектиране на парк в район „Южен“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина