АктуалноГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовини

КОЦ купува втори линеен ускорител за 5 милиона лева

Общински съвет прие единодушно предложението управителят на лечебното заведение да организира процедура по ЗОП

Комплексен онкологичен център скоро ще разполага с втори линеен ускорител, след като днес местния парламент даде разрешение на управителя на лечебното заведение за провеждане на процедура по ЗОП за закупуването на медицинската апаратура. За целта КОЦ ще разполага с пет милиона лева, които ще бъдат изтеглени по фонд „Джесика”. Местният парламент подкрепи предложението с пълно единодушие- 43-мата съветника в зялата на Дома на културата гласуваха „За”.

Според взелите отношение по точката старейшини от различни групи трябва да има сериозна прозрачност при провеждането на обществената поръчка. В този контекст управителят на КОЦ бе задължен да определи комисия по провеждането на обществената поръчка, в която по компетенция да влязат по един представител на група в ОбС.

„ Ще подкрепяме всички усилия на ръководството на КОЦ. Внедряването на линейния ускорител е от съществена важност за здравето на хората”, обясни ресорният зам.-кмет Анести Тимчев.

Веселка Христамян попита какво стана със заявения ангажимент за провеждане на  обществено обсъждане относно конкурса за нов ръководител на Комплексния онкологичен център. Тя попита временно изпълняващия длъжността управител доц. Пламен Фотев какви са пазарните проучвания, дали в ценовата оферта за вкарани перата по строително-монтажните дейности. Тя отбеляза, че по нейни изчисления линейният ускорител, с който в момента разполага онкото, не е чак толкова натоварен. Не на това мнение обаче бяха повечето от колетите й в пленарна зала, както и доц. Фотев.

„ Наложи се да направя справка за 4 месеца назад. Минават около 70 пациента на ден през линейния ускорител. Което прави 1300 души на месец. Натоварването на ускорителя е изключително огромно. Работи от седем и половина сутринта до 23 вечерта. При това натоварване започват да се появяват нужди от ремонти по него. При спиране за ремонт обаче пациентите остават без лъчелечение. Имаме записани пациенти до 17 декември. Има огромна нужда от втори линеен ускорител”, обясни пред съветниците доц. Пламен Фотев, временно изпълняващ длъжността управител.

Той уточни, че ако се налагат ремонтни дейности при монтирането на новата апаратура, то те ще са минимални, тъй като в центъра за лъчелечение към КОЦ има бункер за втори линеен ускорител.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина