АктуалноКриминалеНовиниТемида

Повдигнаха обвинения на двама мъже за трафик на мигранти

Те са задържани за 72 часа и обвинени за подпомагане на 46 чужди граждани да преминат незаконно през страната

Има двама задържани за единият случай на заловен бус с емигранти на АМ „Тракия“ от днес.

По данни на „Нова телевизия“ единият арестуван е предполагаемият организатор на канала. Той е задържан край Велинград.

Районна прокуратура – Стара Загора предяви обвинение на С.К., на 25 г., и Д.К, на 27 г., по досъдебно производство за това, че на 26.02.2023 г. на км179 на АМ „Тракия“, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага – пари, чрез използване на МПС – товарен автомобил „Ивеко“, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, повече от едно лице – 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

С постановление от същата дата на прокурор от РП-Стара Загора е постановено задържане на обвиняемите за срок от 72 часа.

В снетите им сведения С.К. и Д.К. посочват, че са били наети от трето лице, за да превозят мигранти. Обещана им е голяма сума пари. Преди 3-4 дни около 120 човека – граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25/26.02.2023 г., 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и около 02,00 ч. качени в товарен микробус, м. „Ивеко“, който бил управляван от С.К., а до него в купето бил Д.К. На км 179 били спрени в аварийната лента на АМ “Тракия“. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София.

С.К. и Д.К. са осъждани за престъпления против собствеността. Извършват се активни действия по разследването.

Припомняме, че при друг случай от тази сутрин бус с 45 мигранти катастрофира на магистрала Тракия. Припомняме, че един от тях загина, а 32 са откарани в болница. Шофьорът – пакистанец, бе избягал и се издирваше.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина