АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовиниРазследване

Поставянето на нова врата на митрополитския комплекс е незаконно строителство

Премахнатата вековна порта на митрополитския комплекс от Николай Пловдивски и поставянето на нова черна врата със златисти орнаменти на нейно място е незаконно строителство. Именно с такова се приравнява намесата в паметника на културата, която не е съгласувана и съответно е нерегламентирана.

След първите две публикации на Под тепето по темата, в която първо ви информирахме, че Николай Пловдивски отново е посегнал на паметник на културата, а след това ви съобщихме, че го е направил напълно незаконно, на място е била направена проверка от Регионален инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен район за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ съм Министерството на културата. Тя констатира именно несъгласуваните дейности от митрополита и неговите довереници, които се приравняват с незаконно строителство.

“ На място е бил мой колега. Който потвърди, че намесата не е съгласувана, което я приравнява с незаконно строителство. Той ще състави констативен протокол и след като се запознаем с него ще пристъпим към последващи действия“, коментира пред Под тепето арх. Слави Славов от инспектората към Министерството на културата. Очаква се налагане на санкции на отговорните за незаконното строителство, което е поредно подобно действие на пловдивския митрополит в паметник на културата.

Обърнахме се към арх. Славов и по другия казус, който следим в детайл- отново незаконни действия във светинята на Златоград храм „Успение Богородично“. Припомняме, че в паметника на културата, в който служи приближеният до владиката отец Виктор Христев от пловдивската митрополия, има извършени тежки нарушения на Закона за опазване на културно наследство, които се проверяват и от прокуратурата, и от Министерството на културата. Проверява се и дали са изчезвали изключително ценни икони от храма. Арх. Славов съобщи, че вече е сформирана междуведомствената комисия, която се събира в храма в Златоград на 5 декември. В нея, освен представители на Регионалният инспекторат по опазване на културното наследство към МК, НИНКН, община Златоград, Регионалната дирекция за национален строителен контрол и пловдивската митрополия, ще има и реставратори. В нея ще участва Мариела Стойкова от Музея за християнско изкуство, издала две книги за Златоград, както е реставраторът Румяна Дечева, работила в „Успение Богородично“ в миналото, както и Димитър Цветков от НИНКН, който е декларирал храма като паметник.

„Можем да кажем, че комисията е в много експертен състав. Във вторник се събираме и ще излезем с протокол за състоянието на недвижимата културна ценност, както и с указания, за да може църквата да посрещне достойно 200-годишнината си“, каза арх. Слави Славов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

11 коментари

  1. …може и да няма МОНАШЕСКО ИМЕ, задължително при пострижение о отречение от светската суета (и да кара с даденото му от Тате Барета Бияч на БКП Методи) милият Аятоллах със злия поглед, с ролекс и лимузина с пожарникарска сигнализация – – – ала важното е, че се ‘аресва на Генералисимус БоБо (и БоБоДВЕ, БоБоТРИ, БоБоЧЕТИРИ), пожарогасител!

    1. …из Банкянски ЧИФЛИЦИ на по-Първи Хора!

      Шопа Мики П милитеопа ЦУНА ДАЖЕ ПАВАЖА!

      Ша го оглозгат тоа Град – ама ДО КОКАЛ милите шопи („дръж се земльо – ШОП ТЕ ГАЗИ“)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина