АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Премахването на вековната масивна порта на митрополския комплекс е незаконно

Николай Пловдивски е демонтирал масивната дървена врата на задния портал на митрополския комплекс незаконосъобразно. Това излиза от проверката, която Под тепето направи след констатацията ни, че автентичната вековна порта е премахната, за да бъде поставена на нейно място кичозна черна нова врата със златисти орнаменти по нея.

Николай Пловдивски отново посегна на паметник на културата

За да демонтира старата порта владиката е трябвало да има позволение от НИНКН, тъй като църковният комплекс е паметник на културата от национално значение. Институтът обаче не е одобрявал подобно нещо. В архива на НИНКН има съгласуван през май тази година проект за консервационно-реставрационни работи само на храма „Св. Марина“, но не и проект за други намеси в митрополския комплекс. Това единствено значи, че старата масивна врата е премахната нерегламентирано.

Какво предвижда съгласуваният проект

Със становище на зам.-министъра на културата Пламен Спасов в средата на май тази година е съгласуван проект за консервационно-реставрационни работи на храма „Св. Марина“. С него се позволяват професионални консервационно- реставрационни дейности единствено на фасадни елементи и каменна пластика от самата църква „Св. Марина”- единичен паметник на културата от национално значение. Проектът предвижда реставрация на стенописите в екзонартекса и външните стени на купола, квадровия каменен градеж, фугирана лицева каменна зидария, колонада и пластично-декоративни елементи, реставрация на дървени врати и метални решетки. Дървените врати, които се споменават в проекта на реставратора Никола Стоянов, са двете сини централни и странични двери на самия храм, но не и външните на църковния комплекс. Според проекта следва реставрацията на въпросните сини храмови двери да се направи чрез механично почистване, китване и шлайфане,  а след това покриване с висококачествена акрилна боя за дърво, тонирана в идентичен с оригиналния цвят.

Никъде в проекта не се споменава външната задна порта на митрополския комплекс, който Николай Пловдивски е решил да премахне просто така, за да си сложи нова врата, новичка, лъскава и кичозна.  

Какво следва

НИНКН вече са информирани от Под тепето за поредното неспазване на Закона за културното наследство от страна на Николай Пловдивски. Днес сезирахме за нерегламентираното премахване на старинната задна врата на църковния комплекс и арх. Слави Славов от Регионален инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен район за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ съм Министерството на културата.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

 1. И сега ако не върне старата порта такъв прецедент може да се заформи че,всеки инвеститор да дава в Съда пример с дядо Николай.
  Господин съдя съборих фасадата щото онзи смени портата и сложи тапети в църквата без проблем пък и аз исках нова фасада .

  1. …и аз съм проста, и ти си прост, и даже милият Генералисимус д-р БоБо4 пожарогасителят си призна публично ЧЕ Е ПРОСТ.

   Но Мики попа е не просто ПРОСТ, той е ПРОСТАг и пакости на Града и на цяла Румелия.

   Да върви В МАНАСТИР

 2. https://podtepeto.com/aktualno/nikolaj-plovdivski-otnovo-posegna-na-pametnik-na-kulturata/comment-page-1/#comment-106191

  КАКТО СВЕДОЧАТ ПОДРОБНИТЕ 22 КОМЕНТАРИ В (ОТСТРАНЕНАТА СЪЩИЯ СЛЕДОБЕД) СТАТИЯ ПО ПРЕПРАТКАТА ПО-ГОРЕ ОПЕРЕТНИЯТ БолгароСоветский мутро’полит’ик Миколайчик си има психиатрични диагнози от Карлуково и 4ти Километър още от студенЦтвото му, когато заявил, че е хванал Дядо БОЖЕ за шлиферо.

  На налудничави, фанатичави истеричави Душевно БОЛНИ не бива да се присмиваме!

  1. …тъй де, но не е ли редно преди следващите ПАКОСТИ и оскверняване да му помогнем като звъннем на оная линейка, дето имат Дълги РЪКАВИ?

  1. Както Мики попа ЦУНА ДАЖЕ ПАВАЖА така и вековната масивна дъбова порта вече е инсталирана в някой от Банкянските ЧИФЛИЦИ охранявани от МощнякБияч… БИЯТЕЛИ пред йоито горките милиционерчета не смеят да си кажат Заглавието.

   А портата не беше негова, тя беше МОЯ / ТВОЯ / НАША ОЪ ДЕДИТЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина