АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Николай Пловдивски отново посегна на паметник на културата

Николай Пловдивски отново демонстрира пълна липса на отношение към старините и към съхраняването на културно-историческото наследство. Жертвата отново е митрополитският комплекс.

Старата дървена порта преди
Новата кичозна врата днес

По заповед на владиката вековната масивна врата на задния портал на митрополията на ул. „Станислав Доспевски“ е демонтирана, а на нейно място е поставена лъскава и доста кичозна нова порта със златисти орнаменти. Такива врати има и на входа към двора на митрополията, откъм стълбите към Античния театър.

Преди…
… и сега

Новата порта по никакъв начин не кореспондира с цялостното достолепно излъчване на църковния комплекс. Връзва се обаче идеално с друг кич- тапетите от винил, залепени и опаковани в дървени витрини на задния вход към храм „Св. Марина“, също целият в тапети върху безценната стара църковна стенопис.

За махането на автентичните тежки дървени врати и замяната им с нови е нужно становище на НИНКН, тъй като митрополитският комплекс е паметник на културата. Николай Пловдивски обаче няма навика да се обръща към Института за опазване на недвижимото културно наследство, когато посяга на старини. Под тепето отправи питане до Института дали са позволили премахването на старата порта или владиката отново е над законите и правилата.

Очаквайте продължение!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

22 коментари

  1. абе даже и в Коньовица, па дори и у Банкя момченцето ако си ги има ПЪРВИТЕ СЕДЕМ…

   ама ако ги нема даже и арх. Гого ГЕРГОВ, даже и д-р генералисимус БоБо4 не мо’е да ти помогне.

   ДЪНО

  2. Мики попа след като цуна ДАЖЕ ПАВАЖА
   сега замъкна към Банкянски Чифлици добра отлежала дъбова ПОРТА.

   Която не беше „негова“ а моя / твоя / НАША ОТ ДЕДИТЕ

 1. А виж фашагите-демократи как културно замазаха стенописите на Йоан Левиев а профсъюзния дом. Никой гък не каза. Пази боже фашаги реваншисти демокрация да ти направят

 2. МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да го парашутират да МУТРО-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска г-ца и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

  През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ /Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите около разкашканото църкве, проектирани като „да мязат“ от засл. арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

   1. тъй, тъй, ама ей сега ша наскачат неизтрезнели попадии да се разкудкудякат колко не сме прави да критикуваме МУТРОполитика който бил предствалявал …Светата Църква

 3. 2. Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери. И на войската се натрапват юродите.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и мормонски племена и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

  Скептично бяхме предупредени още от колегата Волтер -който умеел да размишлява, да мисли и дори да измисля, според Чомски- че в момента в който Първият Тарикат се запознал с Първия Будала – в тоя момент възникнала Организираната Религиозност. Направа човешка, пълна с грешки, каквото и да ни лъжат: никое Божество нищо общо няма с никоя от безбройните ДалаВЕРИ.

   1. Нещо се гелпиш. какиното: терминът АТЕИСТ означава „противник на Бога“, богоборец. Признава съществуването на Господа, но съзнателно се противопоставя, обикновено заради земни благини и ОБЛАГИ.

    Което Мики попа вижда в ОГЛЕДАЛОТО.

    Повечето хора сме АГНОСТИЦИ = „незнаещи“: ГНОЗИС значи познание – научно, житейско. Агностикът НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ИМА БОГ.

 4. 3. Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва паството, стадото, народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии заповеди и интереси. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Патрио-Шови-Национал-Нацизмът. Междуселски-Махленски-Мафио-Клуб-ФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се от племето, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без професионални посредници със златен телефон до „Горе“. Без командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго, в Съвестта. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (над-взиратели) да ги яхнат и оглозгат.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкоз. „Държавна“ църква в епохата на Фердинанд и Батенберг е била подпора за военачалниците, но в 2023 по инерция пред каква ВОЙСКА се пъха попът със или без покана? Самарското знаме в Музея е защитено от попадиите, мерсиме!

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска Константинова Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът вече е Конституционно отделен от фирмата БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…

  1. Вяра без религиозност е вяъър работа, говориш глупости. Религиозност е общото понятие за живот по вярата. Аз мога да вярвам в нещо, но да не живея по правилата на тази вяра. Спрете се с личните си разсъждения, нямате какво толкова да кажете на света…

   1. Ето на, ВЦЪРКОВЕНИТЕ финяги се опитват да задушат „ЛИЧНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ“!

    А световната мъдрост се състои ъукмо от лични разсъждения.

    „Спрете…!“ брей, попадио, онова беше през Комонизама, ма!

 5. След падането на комунизма Църквата зае онова недосегаемо място, което преди беше отредено на Партията ръководителка. И сега прави каквото ди иска. Особено ако се намеси някой напълно лишен от култура и възпитание като Николай Пловдивски. Тапетите върху възрожденските стенописи, стърчащата грозотия с щръкналото куполче над Античния театър, присвояването на Свети Кирик, който никога не е бил български манастир и сега това.

  1. ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА няма по Конституция и НЕ МОЖЕ ДА ИМА.

   Драпат „вцърковените“ МУТРИ с техните МУТРО’ПОЛИТ’ици за Нация от ПОСЛУШНИЦИ.

   Задължително „веро“учение за младите.

   Ама НАДАЛИ.

   Паството НЕ Е СТАДО безсловесно, без гънки, без Съвест, задръстено в средновековен феодализъм

   Мики попа ючбунарски простак от Банкя ще си мине и замине по реда си БЕЗ СЛЕДА ВЪВ ВЕРУЮЩИТЕ

  2. „…грозотията със щръкналото…“ ГОРДЕЛИВО ГРЕХОВНО изпражнение от акад. проф. д-р заслужил архитект АХРЯНОВ (междуселски навлек от Карлово и ПОСЛУШНИК) навръх Джамбаз Тепе на скалата НАД (!?!) Света Петка Стара представлява

   ПОЗОР ЗА ДРЕВНИЯ ПЪК „ВЕЧЕН“

   1. тъкмо там на върха при каналджийски изкопи през 50те години бяха попаднали на

    МОЗАЙКИ ОТ КАЧЕСТВО ДВОРЦОВО, А НЕ БАЗИЛИКАЛНО.

    Лесно пренебрегнати и претупани от Диктатуеата на Пролетариата.

    Сега пък НИКИ Номенклатуршчикът ги запечата окончателно – оти не му вляват ф сметките

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина