АктуалноБизнесВластГрадътНовини

Поредна спирачка за ремонта на Хуманитарната гимназия    

Асеновградска фирма жали условията по поръчката

Същото дружество обжалва и поръчката за Детска ясла № 18, без да е участвало в процедурата

Дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия е изправен пред ново забавяне, разбра Под тепето. Този път то идва от асеновградска фирма, която обжалва условията по обществената поръчка за избор на изпълнител.

Журналист се контузи по 130-годишните стълби в Хуманитарната гимназия – ВИДЕО

Дружество „Запрянови – 03”, което претърпя сериозни загуби заради проваления проект на Зоопарка в Пловдив, е депозирало жалба в КЗК по едно от условията за поръчката.

Родители от Хуманитарната гимназия: Управляващите се хвалят с облачни технологии, а не идват да се снимат в училища с падащи камъни – ВИДЕО

Обжалва се изискването изпълнителят на проекта да работи на сменен режим на работа, поясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Георги Стаменов внесе в общината проекта за реставрация на Хуманитарната гимназия

Помолен за коментар, той заяви, че е изключително озадачен. Тъй като подобна жалба на практики, които съществуват отдавна в Европа и е крайно време да се въведат и у нас, само спира сроковете и удължава процеса.

„Говорим за сграда, в която учат две училища едновременно. Това са над 2000 деца. Трябва така да извършим строително-монтажните дейности, че да не прекъсваме образователния процес. Предвидено е да съобразим и синхронизираме дейностите с техните ваканции, защото няма възможност децата да бъдат местени в други сгради“, коментира още райкметът по време на откриването на нова спортна площадка в ОУ „Д-р Петър Берон“.

Забавянето ще зависи от времето за разглеждане и произнасянето на КЗК.

В рамките на месец и половина след края му, ще може да се стигне до  разглеждане на постъпилите оферти. В класирането ще натежи най-бързия срок и най-ниска цена, допълни Стаменов.

На въпрос на майки от квартала кога ще започне ремонта на ДЯ №18 „Вълшебно детство“, където се намира и едната млечна кухня в района, Георги Стаменов съобщи, че там също има забавяне заради обжалване.

Оказа се, че същото дружество обжалва и обществената поръчката за детската ясла до УХТ и то без да е участвало в конкурсната процедура.

„При обявена процедура имаше три фирми, взели участие. В един момент четвърта фирма, която не е заявила желанието си да изпълнява това СМР, обжалва начина на обявяване на процедурата. Тя смята, че условието, че Общината няма да даде аванс при строителството е дискриминационно“, поясни районният кмет.

По негово мнение Община Пловдив трябва да заплаща единствено и само тогава, когато е получила извършените необходими строително-монтажни работи, а не авансово.

Това ще даде възможност солидни фирми, които имат необходимия капацитет да реализират поръчките“, коментира той.

Припомняме, че на същата фирма, която два пъти осъди Община Пловдив тази година, бе възложен по спешност и неотложност ремонтът на изгорелия покрив на ОУ „Душо Хаджидеков“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина