АктуалноГрадътЖивотМненияНовини

Пловдив остава без заря за празниците

За Нова година втория по големина град в България няма да има празнични фойерверки. И това не е заради стреса, който те докарват на животните, не е заради инфлацията и икономическата криза, нито дори заради факта, че Небет тепе е затворено до пролетта.

Коледата в Пловдив НЕвъзможна?

Това, дами и господа е еднолично решение на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Градоначалникът очевидно смята, че по този начин може да изкупи натрупания в обществото негативизъм от последните негови действия и тези на екипа му. Но най-вече това е опит за индулгенция срещу греховното предложение да даде на инвеститор бившата Белодробна болница, след като бе превърната в център за настаняване на бягащи от война хора.

Именно ден след като неговото предложение стана ясно Зико реши да обяви, че:

„Със средствата, предвидени за новогодишната заря, ще осигурим коледни пакети за Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики“ и бежанците от „Втори дом“, които са временно настанени в бившата Белодробна болница.“

Това написа градоначалникът в политическия си профил.

На днешното последно за годината заседание на местния парламент бе решено: Белодробна болница остава на бежанците. Съветниците приеха предложението на Демократична България с мнозинство от 47 гласа.

„Най-изненадващото днес беше гласуването за нас 5000 лева за коледни подаръци на нашите деца от Украйна и 5000 за инвалиди от соц. центъра, от бюджета за „Заря“, коментира по-късно в социалната мрежа двигателят на Втори дом Наталия Елис.

Ето какво написа тя:

„Днес беше нереално СЛОЖЕН и ТРУДЕН ден… защото… от една страна 10 месеца работихме заедно с представители от община, общински съвет, „паркове и градини“, ОП „Чистота“, жилищния фонд, хора от най-различни фондации, доброволци, бизнес-институции, ООН и областните институции, заедно с коите изградихме уникален модел на интеграция на бежанци в Пловдив… Благодарение на ОБЩИ усилия 6000+ бягащи от война хора имат спокойствие, работят, деца им тръгват по училища и детски градинки, след като минават курсове по български език, а най-малките след адаптация през детски буферни центрове… И повече нови работливи хора идват при нас, защото знаят, че тук има стабилност и сигурност… Всичко беше идеално до миналия четвъртък, кога разбрах, че има едно предложение, внесено от кмета, да дадат бивша болница на една частна фирма безвозмездно…

Днес, благодарение на единогласно решение на общински съвет, ще спим по-спокойно.

В събота и неделя проведохме Коледен Пазар, къде набрахме 1248 лева дарения от Пазара и нашите гости, да докупим още подаръци за деца от списъка. И всички гости бяха изненадени с красота, топлина и чистота във Втори Дом. И тази топлина, която община ни осигури от ноември е много важна, защото без парно една даже и много добре ремонтирана сграда е само бетон…

И много ми е тъжно, как един човек съсипва работа на стотици хора от община и народен гняв се обърна и към тях…, а те не го заслужават. И наистина правят своята работа както трябва и отдават всичко от себе си.

Половин деня бях в общински съвет, на сессията. За първи път, но не за последен. Искам да благодаря Румяна Толова за възможност да говоря и да благодаря всички от трибуна и в същото време да им напомня, че при съществуващото раздаване на града с внуци ще се общуват само по скайпа, защото деца 100% ще избягат от тук… как са избягали 3 млн млади българи за 30 години без война:(.

И най-изненадващото днес беше гласуването за нас 5000 лева за коледни подаръци на нашите деца от Украйна и 5000 за инвалиди от соц. центъра, от бюджета за „Заря“. Община ще се остане без фоерверки, но инвалиди от соц. център и украински деца ще получат подарки…

Така че, благодарение на хиляди приятели на Манол имаме спокойствие. Благодарение на общински съвет имаме единодушна официална позиция и… благодарение на мнозинство от общински съвет загубихме Панаир… за съжаление… и целия ден съм с тези противоречиви чувства – от благодарност към неразбирането (за Панаира)… От гняв към радост… и до сега не мога да повярвам, че днес ще спим СПОКОЙНО и след 1 януари – също…

От сърце благодаря всеки един от Вас, приятели, който отдели своето време за нас, за нашата кауза, кой ни подкрепи, кой ни осигури, кой ни подаде ръка в този труден момент! До края на война ще спим СПОКОЙНО. Поне, днес се надявам!

Манол, за теб имам отделни думи – невероятно ОГРОМНИ благодарности от нашите майки с деца, от възрастни жени, от тяхните супрузи в Украйна за твоята съпричастност и дейност! Прегръдки от всички!“

П.П.: Липсата на заря по най-горе изброените причини може да се нарече нещо положително. Но когато е опит за измиване на очите, остава горчив вкус.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина