ЗдравеНовиниПУЛС

7 лекарства липсват у нас

В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за които продължава да има сигнали, че липсват в аптечната мрежа, пише Дарик. Това каза на брифинг доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Едното лекарство, за което има сигнали за недостиг, е Пулмикорт. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешение за употреба за временно или постоянно преустановяване на доставките, към момента доставките се засилват, планирани са нови доставки до края на 2022 г.

Мавров уточни, че информацията се базира на сигнали, Министерството на здравеопазването не е установили дали има недостиг.

Другият медикамент е Вентолин, за него са извършени проверки, за него има информация от притежателите на разрешение за употреба, че има ежемесечни доставки към търговците.

Доста сигнали за недостиг са получени и по отношение на Осимпик. През тази година от медикамента са внесени 60% повече от обичайно доставяните количества в предходни години, посочи Мавров. Към момента не се установява недостиг на Осампик от проверките, които министерството е направило в мрежата на търговците на едро. Вече как се разпределя към търговците на дребно е отделен въпрос, заключи Мавров.

Ремирта е другият медикамент, за него има писмо от притежателя на разрешение за употреба, че има невъзможност за производство в кратки срокове, но се очаква доставка на лекарствения продукт в началото на декември.

Следващото лекарство е Тресиба. За него има само един сигнал от гражданин, който е удовлетворен, посочи Мавров. Направено е необходимото преразпределение на продукта в аптечната мрежа.

Новорапид е другият медикамент. От него са планирани доставки на около 20 000 флакона през декември и през януари се очакват доставки на още 10 000 флакона и пазарът трябва да бъде задоволен, отбеляза той.

Сигнали за недостиг са получени и за Фраксипарин. И за него има писмо от притежателя на разрешение за употреба на продукта за временно спиране на доставките от 14 ноември 2022 г. По отношение на този продукт има заместители, обясни той.

Извънреден внос на лекарства не се планира, посочи Мавров.

Доц. Мавров припомни, че преди време беше създаден Специализиран съвет, в който членуват представители на фармацевтичната индустрия, на фармацевтичното съсловие, на Националния съвет по цени и реимбурсиране, с цел обсъждане и намиране на решение на проблемите с недостига. След няколко срещи, всички участващи страни са изразили, становище, че е необходима промяна в нормативната база. Според тях проблемите се дължат на недостатъчен сихрон и недобра организация.

Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, но законът това не го позволява, а този достъп трябва да им бъде осигурен, добави още той. Наблюдаваме лекарствата и когато количеството им спадне под 65 процента, забраняваме реекспорта им, а би трябвало този процент да се повиши, за да няма недостиг, допълни Мавров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина