АктуалноВластГласовеГрадътИзбориНовиниПод лупа

Решено: Белодробна болница остава на бежанците

С 47 гласа „За“ местният парламент на Пловдив взе решение за предоставяне на сградата на бившата Белодробна болница и терена около нея за временно настаняване на бягащите от войната в Украйна до отпадане на необходимостта от закрила.

Това се наложи, след като стана ясно, че кметът на Пловдив е предложил на ОбС да гласува даването на имота на Частник, който иска да строи нова общинска болница и хоспис в него.

Припомняме, че украинските бежанци, заедно с доброволци и помощ от ОП „Жилфонд“ превърнаха изоставената болница в свой Втори дом.

Тази сутрин част от обитателите на Втори дом също се включиха в протеста пред сградата на местния парламент. Снимка: Наталия Еллис

С днешното гласуване съветниците измениха и допълниха „Решение № 134, взето с Протокол № 8 от 18 април 2022 г. относно Даване на съгласие за временно настаняване на лица търсещи и/или получили закрила временна/международна по смисъла на Закона за убежището и бежанците в част от недвижим имот-частна общинска собственост, находящ в гр. Пловдив, бул. „Цариградско шосе“ №18, актуван с Акт за частна общинска собственост №1991/12.08.2013 г.“, като записаха, че то е безсрочно и важи до края от нуждата от временна закрила.

снимка: М. Манолов

Предложението бе направено от ППГОС от „Демократична България – Обединение“.

Както се очакваше, кметът Здравко Димитров не присъства на днешното заседание на Об С, което започна с протест и недоволните влязоха в залата, за да проследят на място как гласуват съветниците. Последната сесия на местния парламент за 2022-ра годината преминава под гражданска обсада и с настояване за оставки на пловдивските управници. Наложи се заседанието да бъде прекъснато за час – ВИДЕО.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина